Wolontariusze tworzą przyjazną przestrzeń dla dzieci z warszawskiej Pragi

Wolontariat "Serduszko dla dzieci"

Pod koniec wakacji, wolontariusze Grupy Polskiego Funduszu Rozwoju wybrali się na warszawską Pragę. Tam wspólnie przygotowywali zieloną, przyjazną przestrzeń dla podopiecznych Stowarzyszenia „Serduszko dla Dzieci”, które od ponad 20 lat opiekuje się dziećmi i młodzieżą mieszkającą w tej części Warszawy. Niedawno został tu również powołany klub młodzieżowy „Serduszko”. Stał się on miejscem darmowych zajęć edukacyjnych oraz warsztatów kulturalnych. Jednak stanowi też schronienie dla najmłodszych przed problemami życia codziennego.

Siedziba instytucji mieści się przy ulicy Szwedzkiej 20, do niej przynależy, niezagospodarowane do tej pory podwórko, na którym wolontariusze z PFR SA, PFR Portal PPK oraz Fundacji PFR postanowili stworzyć wyjątkowe miejsce, gdzie podopieczni Stowarzyszenia będą mogli spędzać czas.

Prace polegały na posadzeniu roślin, skręceniu mebli ogrodowych, w tym leżaków oraz huśtawki – przygotowaniu zadaszenia i zrobieniu innych elementów, dzięki którym całość była praktyczna i komfortowa. Ochotnicy pomogli również w stworzeniu muralu na jednej ze ścian budynku - on wprowadził przyjazny, młodzieżowy klimat, odmienny od tego, jaki tworzą powojenne kamienice.

Na koniec pracowitego dnia, uczestnicy akcji uroczyście otworzyli nową przestrzeń i oficjalnie przekazali ją do użytku podopiecznym „Serduszka”. Zapraszamy do obejrzenia relacji:

Uczestnicy programu „Wolontariusze na Start” posadzili drzewa w Wyczółkach
Nasi wolontariusze wspierają „Ognisko Nadziei” z Trójmiasta