Stanisław Lem

Kosmos to labirynt zbudowany z labiryntów. W każdym otwiera się następny. Tam, dokąd nie umiemy wejść sami, dostajemy się matematyką. Sporządzamy z niej wózki do poruszania się w nieludzkich obszarach świata. Z matematyki można też konstruować światy pozakosmiczne, bez względu na to, czy istnieją.

Stanisław Lem

O projekcie

W 2021 roku przypada setna rocznica urodzin Stanisława Lema, jednego z najpoczytniejszych polskich pisarzy science-fiction, którego twórczość zaliczana jest do kanonu światowej literatury. Sejm RP zdecydował, że należy uczcić ten fakt i ustanowił obecny rok – Rokiem Lema.

Ze względu na misję Fundacji Polskiego Funduszu Rozwoju oraz cele postawione przed Centralnym Domem Technologii postanowiliśmy aktywnie włączyć się w oficjalne obchody Roku Lema i zorganizować szereg ogólnopolskich wydarzeń edukacyjnych i eksperckich związanych z twórczością tego wybitnego pisarza.

Do udziału w projekcie Rok Lema w CDT zapraszamy każdego, kto ceni twórczość Stanisława Lema, ale także te osoby, które interesują się technologiami i chcą inspirować swoje otoczenie nowymi pomysłami.

O etyce i technologiach – podsumowujemy drugą debatę z cyklu CDTalks

22 marca 2021

Zapraszamy na warsztaty CDT dla klas w ramach Roku Lema w CDT

17 marca 2021

Fundacja PFR zaprasza na drugie wydarzenie w ramach cyklu CDTalks, czyli debaty o edukacji

15 marca 2021

Zaplanowane działania

Prelekcje online

Spotkania ze znawcami twórczości Stanisława Lema przeznaczone dla dorosłych odbiorców. Podczas wydarzeń poruszymy ważne tematy, o których porozmawiamy z wyjątkowymi gośćmi.

Konkurs na scenariusz lekcji

Zaprosimy nauczycieli do przygotowania scenariuszy zajęć inspirowanych twórczością Stanisława Lema. Nagrodzimy najlepsze i najbardziej oryginalne pomysły.

Konkurs plastyczny

Przygotujemy konkurs dla uczniów i studentów i poprosimy ich o stworzenie plac plastycznych na podstawie wybranego cytatu z prozy Stanisława Lema.

Konkurs literacki / Fanfik

Konkurs dla wszystkich miłośników twórczości Stanisława Lema, którzy chcieliby przygotować swój własny tekst inspirowany jego twórczością.

Gala podsumowująca

Wieńczące projekt Rok Lema w CDT uroczyste zakończenie i podsumowanie zrealizowanych działań z udziałem gości.

Prelekcje online

Konkurs na scenariusz lekcji