Stanisław Lem

Kosmos to labirynt zbudowany z labiryntów. W każdym otwiera się następny. Tam, dokąd nie umiemy wejść sami, dostajemy się matematyką. Sporządzamy z niej wózki do poruszania się w nieludzkich obszarach świata. Z matematyki można też konstruować światy pozakosmiczne, bez względu na to, czy istnieją.

Stanisław Lem

O projekcie

W 2021 roku przypada setna rocznica urodzin Stanisława Lema, jednego z najpoczytniejszych polskich pisarzy science-fiction, którego twórczość zaliczana jest do kanonu światowej literatury. Sejm RP zdecydował, że należy uczcić ten fakt i ustanowił obecny rok – Rokiem Lema.

Ze względu na misję Fundacji Polskiego Funduszu Rozwoju oraz cele postawione przed Centralnym Domem Technologii postanowiliśmy aktywnie włączyć się w oficjalne obchody Roku Lema i zorganizować szereg ogólnopolskich wydarzeń edukacyjnych i eksperckich związanych z twórczością tego wybitnego pisarza.

Do udziału w projekcie Rok Lema w CDT zapraszamy każdego, kto ceni twórczość Stanisława Lema, ale także te osoby, które interesują się technologiami i chcą inspirować swoje otoczenie nowymi pomysłami.

Zaplanowane działania

Patroni medialni