O Programie

„Edukacja STEAM w szkole” to program skierowany do nauczycieli i edukatorów służący wspieraniu i rozwijaniu kompetencji, kładący nacisk na aktywne wykorzystanie metody STEAM, samodzielne tworzenie i projektowanie lekcji oraz budowanie współpracy między nauczycielami i uczniami w celu skutecznego nauczania.

Podczas 3-dniowych warsztatów prowadzonych przez trenerów z Polski i Norwegii uczestnicy projektu poznają narzędzia i stworzą innowacyjny scenariusz lekcji lub projekt edukacyjny, który następnie zrealizują w swojej szkole przy wsparciu merytorycznym i organizacyjnym CDT.

Realizując nasz projekt „Edukacja STEAM w szkole” korzystamy z dofinansowania o wartości 17 000 EUR, które otrzymaliśmy od Islandii, Liechtensteinu i Norwegii w ramach Funduszy EOG. Celem Projektu jest rozwój kadry pedagogicznej w zakresie nowoczesnego nauczania.

Zajęcia odbędą się w dniach 8-10 grudnia w Centralnym Domu Technologii. Zachęcamy do szybkich zapisów, bo liczba uczestników - ze względu na warsztatowy charakter spotkań - jest ograniczona do 30 osób.

Zgłoszenia do Programu przyjmujemy do 17 listopada.

Uczestnicy Programu otrzymają:

• bezpłatne 3-dniowe intensywne szkolenie w zakresie innowacyjnych metod nauczania
  • nocleg, wyżywienie i zwrot kosztów przejazdu
  • wsparcie doświadczonych mentorów z Polski i Norwegii w realizacji własnego projektu edukacyjnego
  • dołączenie do grupy nauczycieli używających technologii w nauczaniu, angażujących uczniów w szkole i poza nią, aktywnie rozwijających się zawodowo
  • certyfikat ukończenia Programu.

Szkolenia dla nauczycieli

Podczas szkolenia będziemy:

• rozwijać umiejętności w zakresie projektowania i budowania kreatywnych doświadczeń edukacyjnych,
  • włączać nowoczesne technologie do praktyki pedagogicznej oraz budować pewność siebie i biegłość w metodach nauczania opartego na doświadczeniu.
  • pracować z  narzędziami i technikami jak facylitacja i myślenie projektowe
  • ćwiczyć rozwijanie kompetencji przyszłości u uczniów, a także wzmacniać u uczestników ich osobiste kompetencje w realizowaniu procesu edukacyjnego.

Poznaj Trenerów

Trenerami prowadzącymi zajęcia są doświadczeni praktycy z Newschool. To norweska organizacja, która specjalizuje się w szkoleniach, które umożliwiają nauczycielom budowanie zespołów, inspirowanie uczniów i wprowadzanie zmian w angażującej i kreatywnej edukacji.

Helen Rogers

Partner badawczy i menedżer społeczności. Helen jest artystką wizualną, pedagogiem, a także doświadczoną facylitatorką. Przed Norwegią pracowała w Australii i Wielkiej Brytanii, gdzie prowadziła zajęcia z projektowania oraz realizowała programy artystyczne, cyfrowe i interdyscyplinarne dla dzieci; specjalizuje się w edukacji włączającej, i edukacji uczniów z SPE.

Helen Rogers.

Mitch Whitehead

Jest filozofem, nauczycielem i technologiem edukacyjnym. Na co dzień Mitch jest szefem filozofii i teorii wiedzy St Louis School w Mediolanie. Oprócz pracy jako nauczyciel i wychowawca, Mitch jest także mówcą i wykładowcą, pisze teksty i reżyseruje oraz pisze artykuły o edukacji, technologii, filozofii i sztuce.

Mitch Whitehead.

Zbigniew Bujak

Specjalista do spraw dydaktyki i Trener w Centralnym Domu Technologii. Odpowiedzialny za tworzenie programu edukacyjnego CDT. Współpracował ze Stowarzyszeniem Młodych Dziennikarzy „Polis”, Kampanią „Bez Nienawiści”, Stowarzyszeniem Miasta w Internecie, Geek Girls Carrots i Amnesty International. Działający przede wszystkich w obszarze kompetencji medialnych i cyfrowych, mediów i dziennikarstwa, mowy nienawiści oraz praw człowieka. Po wyjściu z sali szkoleniowej, badacz terenowy.

Zbigniew Bujak.

Kto może wziąć udział?

Udział w Programie mogą wziąć osoby, które:

• są nauczycielami lub edukatorami minimum od 3 lat
  • posiadają podstawową wiedzę z zakresu metodologii STEAM/pracy metodą projektu
  • złożą wymagane oświadczenia i deklaracje
  • znają język angielski w stopniu komunikatywnym
  • (podczas szkolenia obecny będzie tłumacz, jednak znajomość języka ułatwi pracę).
  • Są gotowi przeprowadzić zajęcia lub projekt edukacyjny dla swojej grupy szkolnej z wykorzystaniem wiedzy wyniesionej ze szkolenia.

Jak dołączyć do Programu?

Wypełnij Formularz zgłoszeniowy

Załącz wszystkie oświadczenia

Wyślij swoje zgłoszenie przed 17.11

Czekaj na informację od komisji rekrutacyjnej