żarówka ikona O Projekcie

SamoDZIELNI to autorski projekt Fundacji Polskiego Funduszu Rozwoju stworzony, aby pomóc młodzieży z pieczy zastępczej zrobić pierwszy krok na rynku pracy. Projekt powstał w 2019 roku i od tego czasu udało nam się, mimo pandemii, zrealizować w całości jego pierwszą edycję.

Głównym celem projektu jest wyposażenie młodzieży (17-19 lat), która wkracza na rynek pracy, w kluczowe umiejętności poruszania się po tym rynku, takie jak przygotowanie cv, prezentowanie swojej wiedzy podczas procesu rekrutacji, wybór i planowanie ścieżki kariery, negocjowanie warunków zatrudnienia, a także poruszanie się w nowym środowisku podczas pierwszych dni pracy zawodowej.

Od samego początku zależało nam, aby uczestnicy projektu wzięli udział w całym cyklu szkoleń i warsztatów zaplanowanych na poszczególne edycje projektu. Dlatego tak ważna stała się rekrutacja uczestników i bieżący kontakt z nimi i ich opiekunami przez cały czas trwania kolejnych edycji.

Dodatkowo, aby realnie wesprzeć plany młodych ludzi i pomóc im w zdobyciu pierwszych kwalifikacji, każdy z nich na zakończenie kolejnych edycji otrzymuje od nas tzw. bon na rozwój, czyli pełne finansowanie wybranego kursu zawodowego.

Wszystkie etapy projektu zostały dobrane tak, aby po zakończeniu każdej edycji, uczestnicy byli przygotowani do tego by stawić czoło nowemu etapowi swojego życia wejść na rynek pracy i świadomie pokierować swoją karierą zawodową.

noun Etapy Projektu

Rekrutacja uczestników – dobór grupy i kontakt z opiekunami

Zjazd zdalny – szkolenia i warsztaty z psychologami biznesu, proces rekrutacji, pisanie CV

Zjazd stacjonarny w Centralnym Domu Technologii – szkolenia i warsztaty – zatrudnienie, rozwój zawodowy, pierwsza praca

Gala finałowa i podsumowanie – wręczenie bonów na rozwój i podziękowania dla uczestników i wolontariuszy

news ikona Aktualności

Fundacja PFR rozpoczyna drugą edycję projektu #SamoDZIELNI

13 stycznia 2021

Podsumowujemy pierwszą edycję projektu #SamoDZIELNI

2 października 2020

#SamoDZIELNI uczą się zdalnie dzięki współpracy Fundacji PFR z firmą SAMSUNG

27 kwietnia 2020

20200825_101120
20200825_111329
20200825_115539
20200825_120010
Gala Finałowa projektu SamoDZIELNI.
IMG-2110
IMG-2111