wakacyjna aktywakcja

Ponad 10 000 dzieci z Polski i Ukrainy aktywnie spędziło lato – podsumowanie 2. edycji Programu „Wakacyjna AktywAKCJA”

Fundacja Polskiego Funduszu Rozwoju już po raz drugi wsparła organizacje z całej Polski w realizacji wakacyjnych projektów skierowanych do dzieci i młodzieży. W tym roku wzięło w nich udział ponad 10 000 uczestników. Zwycięskie projekty otrzymały granty w wysokości do 5000 zł. Dzięki dofinansowaniu które sięgnęło łącznie 500 tysięcy złotych, aż 103 instytucje przeprowadziły swoje projekty non-profit.

Wakacyjna AktywAKCJA to największy program społeczny skierowany bezpośrednio na wsparcie aktywności i edukacji dzieci podczas letniego wypoczynku. Został stworzony, aby wspierać lokalne organizacje, które przygotowały projekty aktywizujące dzieci oraz młodzież. Do Programu napłynęło prawie 1000 wniosków. Spośród zgłoszonych projektów, Fundacja PFR wyłoniła te, które najbardziej wyróżniały się pomysłowością i zawierały element integracji polskich i ukraińskich dzieci. Dla uczestników była to szansa aby atrakcyjnie spędzić czas, puścić wodze fantazji, a także nabyć nowe i cenne umiejętności.

Dzięki „Wakacyjnej AktywAKCJI”, dzieci z małych miejscowości czy uboższych rodzin z całej Polski dostały szansę na udział w wielu bardzo atrakcyjnych działaniach. Niezwykle ważne było dla nas, aby w tym roku włączyć do Programu również naszych wschodnich sąsiadach, dlatego bardzo cieszy nas, że większość organizacji, biorących udział w Programie, uzupełniała swoje projekty tak, aby mogły w nich wziąć udział dzieci z Ukrainy.

– mówi Kamila Parol, Koordynatorka Projektu i Wolontariuszka

Tegoroczne projekty były bardzo nowatorskie - łączyły elementy sportowe i artystyczne. Największą popularnością cieszyły się wycieczki krajoznawcze i rajdy rowerowe wzbogacane o edukację historyczną okolicznych miejscowości. Równie atrakcyjne okazały się zajęcia sportowe – mecze piłkarskie, wyścigi żeglarskie czy wyzwania survivalowe. Najciekawszym projektem artystycznym okazały się warsztaty sztuki azjatyckiej, podczas których dzieci uczyły się malować mandale jak i poznały tradycyjne wschodnie potrawy. Duża część inicjatyw nie ograniczała się do jednodniowych atrakcji, dzięki temu oferta atrakcji była na tyle szeroka, że wszyscy mali mieszkańcy znaleźli coś dla siebie. Wyjątkowo często organizowano warsztaty kucharskie, podczas których dzieci z Polski i Ukrainy poznawały nawzajem swoją kulturę i tradycyjne potrawy tych i wielu innych państw.

Tak wypowiadali się na temat Programu organizatorzy lokalnych projektów:

"Dziękujemy za takie wyróżnienie, dzięki grantowi dzieci z naszej Wsi mogły spędzić fantastycznie czas w ciekawiej formie. Gdyby nie Wakacyjna AktywAKCJA nie miały by takiej szansy i prawdopodobnie nie zrobiły by nic ciekawego w te Wakacje"

"Jesteśmy bardzo wdzięczni, że mogliśmy skorzystać z Grantu. Uśmiechy na twarzach dzieci nie znikały ani przez chwile w trakcie trwania zajęć"

"Jeszcze raz dziękujemy za otrzymany grant, bez niego nasz mały ośrodek nie mógłby zapewnić takich atrakcji i takiej integracji dzieci i młodzieży w wakacje. Zrobiliśmy wszystko aby te uśmiechy nie schodziły z buziek uczestników . Jesteśmy bardzo wdzięczni za to wyróżnienie”.

Granty Fundacji PFR otrzymało wiele różnych organizacji – Koła Gospodyń Wiejskich, fundacje, stowarzyszenia, placówki edukacyjne, lokalne ośrodki kultury, kluby sportowe, gminne biblioteki czy związki harcerskie. Relacje z wybranych projektów można obejrzeć na kanale YouTube Polskiego Funduszu Rozwoju.

Partnerem Wakacyjnej AktywAKCJI został Centralny Dom Technologii. Patronat honorowy nad Programem objęło Ministerstwo Rodziny i Polityki Społecznej, Ministerstwo Edukacji i Nauki oraz Polski Komitet Olimpijski.

Rusza 3. edycja Konkursu Edukacja Jutra dla nauczycieli
Centralny Dom Technologii podsumował trzy lata działalności i uroczyście zainaugurował nowy rok szkolny debatą o edukacji – relacja z wydarzenia