Nowy cykl zajęć stacjonarnych dla Cyfrowych Debiutantów

Grafika z informacjami dot. kursów stacjonarnych w programie Cyfrowi Debiutanci.

Cały czas w Centralnym Domu Technologii tworzymy i realizujemy zajęcia edukacyjne dla Cyfrowych Debiutantów. Staramy się, aby nie tylko ich tematyka, ale również formuła była aktualna i atrakcyjna dla uczestników. Dlatego w tym roku zespół edukacyjny CDT zaproponował nowy cykl warsztatów stacjonarnych. Podczas zajęć uczestnicy zdobywają podstawową wiedzę z zakresu obsługi komputera, smartfona, aplikacji, a także poznają zasady bezpiecznego korzystania z Internetu – od zakupów w sieci, po przydatne aplikacje ułatwiające codzienne życie. Wszystkie warsztaty są bezpłatne. Zapisy już trwają!

Kurs stacjonarny „Cyfrowi Debiutanci – oswajamy technologie” składa się z 8 warsztatów, które odbywają się co tydzień we środy w Centralnym Domu Technologii, przy ulicy Kruczej 50 w Warszawie. Zajęcia trwają 90 minut i rozpoczynają się o godzinie 12:00. Tematyka obejmuje podstawy używania komputera, dostosowywania urządzenia do swoich potrzeb oraz obsługi systemu operacyjnego Windows. Uczestnicy poznają od podszewki Internet i przeglądarki internetowe oraz dowiedzą się jak bezpiecznie pracować z komputerem i w sieci. Nauczą się rejestracji w Google i zakładania konta w poczcie elektronicznej. Cyfrowi Debiutanci zapoznają się również z podstawami użytkowania smartfona i dostosowywania urządzenia do swoich potrzeb − instalowania i korzystania z aplikacji. Dodatkowo, w ramach nowej ścieżki edukacyjnej „Cyfrowa Przedsiębiorczość” uczestnicy nauczą się robić zakupy w sieci oraz dokonywać płatności internetowych. Partnerem merytorycznym ścieżki edukacyjnej CDT „Cyfrowa Przedsiębiorczość” jest firma Allegro.

Kupowanie na Allegro jest naprawdę proste, ale często, najtrudniejszy jest ten pierwszy krok. Świat cyfrowych zakupów tylko z pozoru jest skomplikowany. W rzeczywistości to bezpieczne rozwiązanie, które ułatwia nam życie i pozwala zaoszczędzić dużo czasu. Przekonają się o tym uczestnicy ścieżki edukacyjnej “Cyfrowa Przedsiębiorczość”. Osobiście, przejdę z nimi krok po krok przez cały proces zakupowy na Allegro. Opowiem w prosty sposób jak założyć konto, wyszukać konkretne produkty na platformie i wybrać najbardziej dogodną formę płatności oraz dostawy. Rozwieję też wszelkie wątpliwości na temat zwrotów produktów i co bardzo ważne - opowiem o bezpieczeństwie zakupów. Nie pozostaje mi więc nic innego, jak tylko zachęcić wszystkich Cyfrowych Debiutantów do udziału w zajęciach

- mówi Łukasz Pawłyszyn, Ekspert Customer Experience Allegro.

Zapisy na zajęcia stacjonarne w Centralnym Domu Technologii są przyjmowane pod numerem telefonu 694 813 219 oraz poprzez formularz on-line.

Niezmiennie, zespół edukatorów CDT zaprasza także na warsztaty online, które odbywają się co tydzień we środy o godzinie 10:00. W trakcie spotkań omawiane są najważniejsze tematy dotyczące podstawowych i zaawansowanych umiejętności technologicznych. Uczestnicy poznają aplikacje do telekonferencji, popularne narzędzie do projektów graficznych – Canva, mapy Google, serwisy eObywatel, YouTube i Spotify oraz dowiedzą się nieco więcej na temat sztucznej inteligencji i fotografii z wykorzystaniem smartfona. Cyfrowi Debiutanci nauczą się również korzystać z chmury internetowej, wyszukiwania w Internecie oraz tego, jak wybierać i kupować elektronikę. Aby wziąć udział w zajęciach, wystarczy zalogować się i w każdą środę o godzinie 10:00 dołączyć do spotkania, klikając na link.

Wszystkie nagrania z dotychczasowych zajęć online są opublikowane na kanale YouTube Centralnego Domu Technologii.

Fundacja PFR wspiera nowy Projekt Mamo Pracuj w IT
Kolejna akcja „Wolontariuszy na Start” – warsztaty z cyberbezpieczeństwa dla młodzieży