Ekologiczne warsztaty w CDT z okazji Dnia Ziemi

Ekologiczne warsztaty w CDT z okazji Dnia Ziemi

W ramach świętowania Międzynarodowego Dnia Ziemi wspólnie z Zespołem Centralnego Domu Technologii zorganizowaliśmy bezpłatne warsztaty dla dzieci – tematem przewodnim obchodów była woda. W CDT działamy w duchu zrównoważonego rozwoju i stale staramy się promować postawy proekologiczne, dlatego na ten dzień przygotowaliśmy zupełnie unikalne zajęcia.

Warsztaty odbyły się w stacjonarnie w Centralnym Domu Technologii i były darmowe dla wszystkich uczestników. Grupy były podzielone na młodszą (klasy 1-4 szkół podstawowych) i starszą (klasy 4-8 SP). Uczestnicy pierwszej z nich podjęli refleksję na temat wody i jej znaczenia dla ludzi i środowiska. Zastanawiali się, co wpływa na zanieczyszczenie wody i podjęli próbę̨ przygotowania domowej oczyszczalni. Oraz stworzyli prostą animację środowiska wodnego w Scratchu Jr. Przefiltrowana woda posłużyła grupie starszej do sprawdzenia jej jakości.

Starsza grupa stanęła przed wyzwaniem konstruowania mechanicznych "organizmów" wskaźnikowych, korzystając z danych dostarczonych przez Wodociągi Warszawskie. Na tej podstawie uczestnicy skonstruowali mechaniczne organizmy wskaźnikowe z klocków i programowali je w języku bloczkowym przy użyciu mikrokontrolerów.

Teorii nie brakowało, ale aby jeszcze lepiej zrozumieć rolę wody w codziennym życiu, dzieci pod czujnym okiem naszych edukatorów dzielni przystąpiły do eksperymentów!

Wspólne zazielenianie tarasu – Dzień Ziemi w PFR
Przewodnik po AI dla Nauczycieli – pobierz i się zainspiruj