Nowoczesne technologie dla dziewczyn - Fundacja PFR wspiera projekt Microsoft

Nowoczesne technologie dla dziewczyn - Fundacja PFR wspiera projekt Microsoft

Fundacja Polskiego Funduszu Rozwoju chętnie promuje projekty, które mają na celu wspieranie grup zagrożonych wykluczeniem, poprzez wspomaganie rozwoju i edukację. Dlatego zostaliśmy partnerem wydarzenia Alice envisions the future #GirlsinAI realizowanego w Centralnym Domu Technologii przez Microsoft.

Świat nowych technologii pozwala każdemu korzystać z globalnej wiedzy, czerpać inspiracje i rozwijać własne talenty. Dzięki programom skierowanym do młodzieży ‒ w tym do dziewczyn i kobiet, które wciąż mniej chętnie wybierają zawody techniczne czy widzą swoją przyszłość w technologiach ‒ jesteśmy w stanie wyrównywać ich szanse w dostępie do edukacji, zdobywania nowych kompetencji i do zawodów przyszłości.

Taki właśnie cel ma globalny projekt Alice envisions the future #GirlsinAI przygotowany przez Microsoft i skierowany do uczennic szkół ponadpodstawowych (liceów, techników i szkół zawodowych). Uczestniczki, które zgłoszą chęć udziału w projekcie, będą zachęcane do wykorzystania możliwości jakie daje AI (ang. Artificial Intelligence), czyli sztuczna inteligencja i zaprezentowania własnych pomysłów na to jak dzięki niej można rozwiązywać problemy związane ze środowiskiem.

Polska edycja projektu odbędzie się w dniach 5-6 marca w Centralnym Domu Technologii. Fundacja Polskiego Funduszu Rozwoju oraz CDT zostali partnerami tego wydarzenia. Przedstawiciel Fundacji zasiądzie w jury, aby ocenić przygotowane podczas wydarzenia projekty.

Trzymamy kciuki za wszystkie uczestniczki i czekamy z wielkim zainteresowaniem na to wydarzenie!

Mocni na rynku pracy. Fundacja PFR rusza z projektem #SamoDZIELNI
Projekt „Technologią w Raka" - VR w Instytucie Matki i Dziecka oraz w CDT

Fundacja PFR angażuje się w projekty kulturalne i artystyczne

17 września 2020