Polscy licealiści z Team RaByte budują robota i odnoszą sukcesy dzięki wsparciu Fundacji PFR

Determinacja, nastawienie na cel i dużo pracy – taki plan od początku roku realizuje Team RaByte, czyli drużyna uczniów szkół średnich z Warszawy i okolic biorących udział w międzynarodowym konkursie robotycznym FIRST Robotics Competition. Młodzi ludzie zdecydowali się wziąć udział w tym wydarzeniu i stworzyć robota, który powalczy o zwycięstwo. Fundacja PFR, chce wspierać projekty nastawione na rozwój kompetencji technicznych, dlatego została sponsorem drużyny.

W tym roku grupa polskich licealistów tworzących Team RaByte zdecydowała się podjąć wyzwanie i dołaczyć do międzynarodowego grona młodych programistów zgromadzonych wokół projektu FIRST Robotics Competition. Zadaniem drużyn chcących pogłębiać swoją wiedzę z zakresu robotyki i kodowania jest stworzenie robota, który spełnia określone wymogi, ale to nie wszystko. Idea konkursu polega na tym, aby nauczyć młodych ludzi myślenia projektowaego, strategicznego i pokazać im, że dobre pomysły wymagają posiadania wielu różnorodnych umiejętności, nie tylko zdolności technicznych. Dzięki współracy z Fundacją PFR młodzi ludzie udowodnili, że potrafią się zorganizować i pozyskać finansowanie dla realizacji swoich marzeń.

Cieszymy się, że możemy wspierać tych młodych, ambitnych ludzi w ich drodze do międzynarodowych sukcesów. Życzymy im wytrwałości i bardzo trzymamy kciuki za powodzenie ich projektu

– mówi Magdalena Grzankowska, Członek Zarządu Fundacji.

Oprócz członków zesołu i fundatorów w skład drużyny wchodzą także naukowcy, pełniący role mentorów, którzy jako wolontariusze doradzają, czuwają nad prawidłowoscią przebiegu prac i służą drużynie programistów swoją wiedzą.

Przed robotem stworzonym przez RaByte stanie wiele wyzwań. Konkurs FIRST Robotics Competition składa się z kilku etapów. Na początku, robota czeka jazda autonomiczna po arenie bez udziału pilota, następnie realizacja konkretnych zadań, zbieranie piłek i wrzucanie ich do kosza, kręcenie kołem i wiele innych, w których wybrani członkowie drużyny będą nim sterować.

Licealiści wyruszyli do Stambułu, aby wziąć udział w eliminacjach do tego międzynarodowego konkursu – jednego z najbardziej prestiżowych na świecie. Fundacja Polskiego Funduszu Rozwoju życzy młodym zdolnym programistom sukcesów.

Fundacja PFR przekazuje ponad 4,5 mln złotych na walkę z koronawirusem
Mocni na rynku pracy. Fundacja PFR rusza z projektem #SamoDZIELNI

Fundacja PFR angażuje się w projekty kulturalne i artystyczne

17 września 2020