CDT z Allegro uczą młodzież cyfrowej przedsiębiorczości

CDT z Allegro uczą młodzież cyfrowej przedsiębiorczości

Dla naszej Fundacji niezwykle istotnym elementem działalności jest edukacja na rzecz rozwoju gospodarczego, dlatego bardzo ucieszyła nas wiadomość o decyzji Senatu RP o ustanowieniu roku 2024 Rokiem Edukacji Ekonomicznej. Już od 4 lat partnerem ścieżki edukacyjnej CDT „Cyfrowa Przedsiębiorczość” jest firma Allegro, z którą wspólnie przybliżamy młodzieży świat e-commerce. W tym roku, postanowiliśmy rozbudować nasze warsztaty i uzupełnić je o nowe tematy. W wyniku konsultacji z ekspertami i ekspertkami Allegro powstały dwa, dodatkowe scenariusze, które koncentrują się na procesie budowania strony internetowej oraz projektowania aplikacji mobilnej.

Nauka przedsiębiorczości jeszcze nigdy nie była tak ważna i przydatna, jak obecnie w cyfrowym świecie. Dlatego warto zapisać uczniów na zajęcia i dać im szansę poznania tego świata z zupełnie innej strony. Wśród kluczowych zdolności, znaczenia nabiera obsługa platform zakupowych czy płatniczych. Dzięki ofercie edukacyjnej CDT możemy przygotować młodych ludzi, którzy już teraz robią zakupy przez Internet, a wkrótce zaczną w nim sprzedawać i otwierać swoje działalności gospodarcze, do pracy w tym środowisku.

- mówi Magdalena Grzankowska, prezeska Fundacji PFR

Zajęcia dla uczniów szkół ponadpodstawowych „Cyfrowa przedsiębiorczość” odbywają się online i stacjonarnie w Centralnym Domu Technologii w Warszawie. Warsztaty są w pełni bezpłatne i trwają 90 minut, a rejestracji dokonuje opiekun lub nauczyciel grupy, wypełniając formularz zgłoszeniowy. Cykl jest podzielony na trzy obszary tematyczne, pierwszy z nich jest obowiązkowy, przy dwóch kolejnych panuje dowolność.

W Allegro zdajemy sobie sprawę, że edukacja, a szczególnie edukacja młodego pokolenia, ma ogromną wagę dla przyszłości Polski i naszej gospodarki. Właśnie dlatego, chętnie dzielimy się wiedzą i wspieramy takie inicjatywy jak Centralny Dom Technologii. Już od czterech lat, jako partner ścieżki edukacyjnej “Cyfrowa przedsiębiorczość”, przybliżamy młodzieży świat e-commerce i prowadzenia własnego biznesu. W tym roku, wspólnie z edukatorami CDT postanowiliśmy pójść o krok dalej. W odpowiedzi na potrzeby zarówno uczestników, jak i rynku naszą ścieżkę uzupełniliśmy o dwa warsztaty z zakresu budowania strony internetowej oraz projektowania aplikacji mobilnej. Jestem przekonana, że te praktyczne zajęcia wzbogacone o doświadczenia naszej firmy będą ciekawym doświadczeniem dla młodych uczestników i jeszcze bardziej przybliżą im świat nowych technologii.

- mówi Marta Byra, CSR Expert Allegro

Podczas zajęć uczestnicy pracując w grupach stają się przedsiębiorcami – twórcami sklepu internetowego. Muszą przygotować strategię sprzedaży na podstawie dostępnych danych, a także podejmować decyzje biznesowe. Warsztaty łączą wiedzę o funkcjonowaniu e-commerce oraz biznesu i wspierają edukację w ramach nowego przedmiotu Biznes i Zarządzanie. W trakcie dwóch kolejnych spotkań uczestnicy wcielają się w rolę zespołu sprzedaży i webdeveloperów oraz zespołu UX Research and Design. Ich zadaniem jest tworzeniu produktów cyfrowych, takich jak aplikacja mobilna czy strona internetowa firmy wraz z podstroną przedstawiającą ofertę i umożliwiającą zakup produktu. Poprzez pracę w przystępnym edytorze No-Code, młodzież ma szansę poznać czym są lejki i tunele sprzedażowe, konwersja, Landing Page, wartość dla klienta oraz zrównoważony biznes. Natomiast dzięki manualnej pracy nad prototypami Low-Fi oraz wykorzystaniu przystępnych edytorów online, poznają podstawy UX Design, projektowania zorientowanego na użytkownika oraz prototypowania aplikacji.

Partnerem ścieżki edukacyjnej „Cyfrowa przedsiębiorczość” w CDT jest firma Allegro, która od 2019 roku wspiera misję społeczną Fundacji Polskiego Funduszu Rozwoju włączając się w działalność edukacyjną Centralnego Domu Technologii. Więcej informacji na temat warsztatów z Cyfrowej przedsiębiorczości oraz oferty edukacyjnej Centralnego Domu Technologii znajduje się na stronie: www.cdt.pl

Stacjonarne szkolenia dla kadry nauczycielskiej w Krakowie – Edukacja dla Przyszłości
Rozgrzewamy serca na święta – wolontariat pracowniczy GK PFR w grudniu 2023