9 projektów realizowanych w GK PFR przez Fundację PFR i PFR Innowacje wyróżniono w raporcie „Odpowiedzialny biznes w Polsce. Dobre praktyki”

Raport „Odpowiedzialny biznes w Polsce. Dobre praktyki” to najważniejsza publikacja Forum Odpowiedzialnego Biznesu na temat działalności polskich przedsiębiorstw i organizacji w zakresie ESG (Środowisko, Społeczna odpowiedzialność, Ład korporacyjny) i CSR (Społeczna odpowiedzialność biznesu). Aż 9 projektów realizowanych w Grupie Kapitałowej Polskiego Funduszu Rozwoju przez Fundację PFR i PFR Innowacje zostało wyróżnionych w tegorocznym wydaniu Raportu. Są to:

• Akademia Rozwoju – Program społeczno-rozwojowy dla kobiet
  • Wolontariat pracowniczy na rzecz rodzin uchodźczych z Ukrainy
  • Działania edukacyjne na rzecz uchodźców
  • Mieszkania dla uchodźców – Projekt społeczny
  • Aktywny Wolontariat – Akcja społeczna skierowana do pracowników Grupy Kapitałowej PFR
  • Wakacyjna AktywAKCJA – Program grantowy
  • Cyberbezpieczni – Projekt dla uczniów i nauczyciele
  • Szkoła Pionierów –  Program edukacyjny dla początkujących przedsiębiorców
  • SamoDZIELNI –  Projekt pomagający młodzieży wychowującej się w pieczy zastępczej

Premiera Raportu FOB odbyła się 17 kwietnia w Centralnym Domu Technologii w Warszawie. Wydarzeniu towarzyszyły debata ekspercka na temat wyzwań i napięć związanych z realizacją celów środowiskowych i społecznych przez biznes oraz wykład dr hab. prof. ucz. Marcina Napiórkowskiego o roli narracji związanych z kluczowymi aspektami zrównoważonego rozwoju. O wyzwaniach w zakresie Social Green Deal w kontekście krajów europejskich opowiadała Hana Kreso, Project Manager CSR Europe.

W tegorocznej edycji raportu zaprezentowano rekordową liczbę 1705 dobrych praktyk zgłoszonych przez 272 firmy. Dziękujemy wszystkim osobom oraz Instytucjom, dzięki którym znaleźliśmy się w tym zaszczytnym gronie. Gratulujemy również tym, których zaangażowanie i wkład w poprawianie świata zostały zauważone i docenione przez Forum Odpowiedzialnego Biznesu. Róbmy razem wszystko, żeby za rok w raporcie było jeszcze więcej działań godnych naśladowania.

Raport „Odpowiedzialny biznes w Polsce. Dobre praktyki” to przegląd aktywności firm, które zgłosiły swoje działania w zakresie CSR, oraz podsumowanie najważniejszych kwestii związanych z odpowiedzialnym biznesem, uzupełnione o komentarze eksperckie, artykuły prasowe i kalendarium wydarzeń związanych z CSR.

Publikacja jest dostępna do pobrania za darmo pod tym linkiem: Raport „Odpowiedzialny biznes w Polsce 2022. Dobre praktyki” - Forum Odpowiedzialnego Biznesu

Fundacja przeznacza granty na wakacyjne projekty dla dzieci – rusza 3. edycja programu Wakacyjna AktywAKCJA
Dowiedz się, jak przekuwać marzenia w realne projekty podczas spotkania z Agatą Roczniak