Wolontariat w ośrodku terapeutycznym dla dzieci z niepełnosprawnością sprzężoną

Wolontariat w ośrodku terapeutycznym dla dzieci z niepełnosprawnością sprzężoną

Na co dzień Ooniwerek, czyli placówkę terapeutyczną – szkołę i przedszkole – odwiedza około 50 wychowanków. Tydzień temu odwiedzili ich niezwykli goście – wolontariuszki i wolontariusze Grupy Kapitałowej PFR. Chociaż pogoda na początku nie dopisywała, nikt nie tracił hartu ducha, a na miejsce stawiło się 15 chętnych do pomocy!

Po niedawnym remoncie w ośrodku, była potrzebna pomoc w uprzątnięciu rzeczy i w pracach wykończeniowych. Był to wyjątkowo wymagający wolontariat. Pracę zaczęliśmy od wywiezienia gruzu, potem w kilku podgrupach, sprzątaliśmy piwnicę, porządkowaliśmy pomoce pedagogiczne i terapeutyczne, skręcaliśmy meble, grabiliśmy liście z trawników i alejek oraz sadziliśmy nowe rośliny w ogrodzie i na placu zabaw.

Akcja cieszyła się wysoką frekwencją, dzięki czemu mogliśmy wypełnić całą listę zadań. Podzieleni na kilka podzespołów każdy mógł pomagać w takim aspekcie, w jakim czuje się najmocniejszy. Cześć osób sprzątała i porządkowała, inni zabrali się za prace fizyczne i wykończeniowe, a jeszcze kolejni spełniali się pielęgnując ogród i sadząc krzewy oraz kwiaty.

O Fundacji Koocham

Fundacja Koocham wspiera dzieci z niepełnosprawnością sprzężoną, które często wymagają specjalistycznej opieki oraz alternatywnych form komunikacji. Oferowane przez fundację programy mają na celu rozwój umiejętności dzieci oraz ich integrację w społeczeństwie.
Więcej informacji o działalności Fundacji Koocham TUTAJ.

Wolontariat ma znaczenie

Wolontariat pracowników GK PFR stanowi przykład zaangażowania w lokalne społeczności i wsparcia dla osób, które potrzebują szczególnej uwagi. Działania te nie tylko przynoszą korzyści podopiecznym, ale także wzbogacają doświadczenia samych wolontariuszy, budując poczucie wspólnoty i odpowiedzialności społecznej. Cieszymy się, że mogliśmy dołożyć swoją cegiełkę do rozwoju tego wyjątkowego miejsca.

Centralny Dom Technologii gościł przedstawicieli powstającego Centrum STEAM w Wilnie
Wakacyjna AktywAKCJA: Wolontariuszki i wolontariusze PFR z wizytą u podopiecznych Stowarzyszenia „Wawrzynek”