Edukacyjny Wehikuł Czasu

Odkrywaj i poznawaj historię polskich naukowców i wynalazców w nowy, interaktywny sposób! Dołącz do nas w fascynującej podróży w czasie, która łączy technologię z wiedzą historyczną. Razem promujmy nowoczesny patriotyzm i inspirujemy młode pokolenia do twórczych działań.

„Edukacyjny Wehikuł Czasu” to ogólnopolski projekt, którego celem jest odkrywanie i upowszechnianie wiedzy historycznej o dokonaniach polskich naukowców i wynalazców. Pragniemy dotrzeć do społeczeństwa, szczególnie do ludzi młodych, z konkretną wiedzą historyczną, przedstawioną w nowoczesny i przystępny sposób.

Dofinansowano ze środków Muzeum Historii Polski w ramach programu „Patriotyzm Jutra”

Działania w projekcie

Warsztaty w Centralnym Domu Technologii

Stacjonarne zajęcia dla uczennic i uczniów w wieku 13-18 lat w CDT. Zapraszamy na wspólną przygodę, która łączy nowoczesne technologie z wiedzą historyczną, kształtując postawy moralne i patriotyczne.

Webinaria dla nauczycieli

Zapraszamy wszystkie osoby związane z oświatą i edukacją na cykl webinarów na temat korzystania z nowoczesnych narzędzi w edukacji historycznej.

Bezpłatne kino VR

Zapraszamy do CDT na projekcję filmu pt. „MS Piłsudski – podwodna misja”. Rozsiądźcie się wygodnie w fotelach, załóżcie gogle VR i dajcie się pochłonąć historii „pływającej ambasady polskiej kultury”.

Scenariusze warsztatów

Po więcej inspiracji, jak uczyć historii i kształtować postawy patriotyczne wśród młodych z wykorzystaniem nowych technologii, zapraszamy do zapoznania się ze scenariuszami warsztatów, które opracowali i przeprowadzali w CDT nasi edukatorzy.

Warsztaty w Centralnym Domu Technologii

Webinaria dla nauczycieli

Bezpłatne kino VR

Scenariusze warsztatów

Tematy warsztatów

Kultura i niepodległość

Historia transatlantyku „MS Piłsudski”, który był symbolem odzyskania przez Polskę dostępu do morza, odrodzenia polskiej gospodarki, a także wizytówką polskiej kultury. Warsztaty z wykorzystaniem technologii VR.

Kryptolodzy

Opowieść o kryptografii, tworzeniu szyfrów i mechanizmów propagandy oraz o przebiegu wojny polsko-bolszewickiej i wpływie polskiej kryptologii na jej zwycięski finał. Warsztaty z wykorzystaniem technologii VR nawiązujące do „Gry Szyfrów” lub w wersji online.

Historyczny lot

Historia polskiego lotnictwa i polskich wynalazków związanych z lotnictwem, z procesem warsztatowym realizowanym metodą STEAM. Zajęcia obejmują samodzielne składanie przez uczestników warsztatów przykładowych, papierowych modeli samolotów z danym rozwiązaniem.

Neony warszawskie

Historia warszawskich neonów, ich twórców oraz sposobów ich tworzenia. Zajęcia obejmują modelowanie prototypu własnego neonu z wykorzystaniem druku 3D, programowanie neonu i sposoby jego animacji przy pomocy programowalnych pasków LED i mikrokontrolera microbit/arduino.

Galeria

Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć z warsztatów i webinariów. Przenieś się w czasie i odkryj fascynujący świat polskiej historii.

Patroni

Patroni medialni