Wirtualna rzeczywistość i edukacja historyczna – wystartowały zapisy na zajęcia w semestrze zimowym

Rekrutacja 09.2023_news_wizja_przeszlosci

Nowy rok szkolny to nowa energia do nauki! Dlatego już teraz zapraszamy nauczycieli do zapisywania swoich klas na historyczne warsztaty VR „Wizja przeszłości”. Jest to element projektu edukacyjnego realizowanego w Centralnym Domu Technologii. Bazując na metodologii STEAM, edukatorzy wykorzystują technologię wirtualnej rzeczywistości i łączą edukację historyczną, kulturalną i patriotyczną. W tej niezwykłej przygodzie od początku wakacji wzięło już udział prawie 400 uczniów. Rekrutacja na wrześniowe bezpłatne warsztaty dla klas właśnie wystartowała. Formularz zapisu jest dostępny ONLINE.

Na zajęcia zapraszamy uczniów szkół podstawowych i ponadpodstawowych, dla których przygotowaliśmy wirtualną podróż po transatlantyku MS „Piłsudski”. Zajęcia dla młodzieży są bezpłatne i odbywają się stacjonarnie w Centralnym Domu Technologii. Podczas warsztatów uczestnicy za pomocą gogli VR zwiedzą transatlantyk, niegdyś nazywany „pływającą ambasadą polskiej kultury”. Specjalnie zaprojektowane scenariusze zajęć są dostosowane treścią do uczniów w wieku 12-15 i 16-18 lat. Zadania, realizowane w nowoczesnej formie z wykorzystaniem elementów metodyki STEAM i design thinking, zachęcają do poznawania zagadnień historycznych i geopolitycznych.

Projekt „Wizja przeszłości” dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury – państwowego funduszu celowego.

Rozmawiamy o sytuacji Polek – zapraszamy na spotkania „Kobiety mają wybór” do Ostrowia Wielkopolskiego i Grudziądza
Wakacyjne warsztaty dla uczestniczek Akademii Rozwoju z ekspertami Google