Trzeci raz wspieramy seniorów z Pragi w okresie przedświątecznym

Trzeci raz wspieramy seniorów z Pragi w okresie przedświątecznym

Tuż przed samymi świętami Wielkanocnymi, w Wielki Piątek, zorganizowaliśmy akcję obdarowywania osób starszych i potrzebujących z warszawskiej Pragi Północ paczkami wielkanocnymi. Nasza Fundacja, ramię w ramię ze Stowarzyszeniem Otwarte Drzwi, skompletowała podarunki – tradycyjne posiłki wielkanocne, produkty spożywcze, kosmetyki i środki chemiczne. Następnie, grupa wolontariuszy GK PFR, wspólnie ze swoimi dziećmi, rozwoziła paczki, aby osobiście wręczyć je potrzebującym seniorom.

Akcja „Wielkanoc z Serca” to nie tylko pomoc materialna dla osób starszych. Wiemy, że same nasze odwiedziny i miłe słowo są, dla tych najbardziej samotnych, bezcenne. Święta to intensywny czas, pełen przygotowań, dlatego tym bardziej cieszymy się, że przybywa osób chcących podzielić się dobrem.

– mówi Dominika Szczepłek, koordynatorka Wolontariatu PFR

Łącznie przygotowaliśmy 40 paczek wypełnionych produktami pierwszej potrzeby i podarunkami. To już kolejny raz, kiedy wzięliśmy udział w akcji pomocowej dla seniorów z Pragi. Pierwszy raz zaangażowaliśmy się w Wielkanoc w zeszłym roku, potem w ubiegłe święta Bożego Narodzenia i na pewno planujemy jej kontynuację.

Czas Wielkanocy to nie tylko okazja do świętowania i radości, ale także moment refleksji nad naszymi wartościami. Dlatego zwłaszcza w tym czasie powinniśmy pamiętać i otaczać opieką tych najbardziej potrzebujących i zapomnianych. To też świetna okazja do integracji międzypokoleniowej!

– mówi Maciej Buczkowski, wolontariusz PFR S.A.

Akcja „Wielkanoc z Serca” jest odpowiedzią na niezwykle trudną rzeczywistość osób starszych mieszkających w dzielnicy Praga-Północ. Beneficjentami akcji są seniorzy wytypowani przez praski Ośrodek Pomocy Społecznej – osoby samotne, ubogie, schorowane, mające problemy z poruszaniem, zniechęcone do życia, doświadczające często depresji. Wielu z nich nie opuszcza mieszkań z powodu pojawiającej się z wiekiem niepełnosprawności ruchowej.

Dziękujemy wszystkim zaangażowanym w działania na rzecz seniorów!

Postępowanie kwalifikacyjne na stanowisko Prezesa Zarządu Fundacji Polskiego Funduszu Rozwoju III Kadencji
Stacjonarne szkolenia dla kadry nauczycielskiej w Krakowie – Edukacja dla Przyszłości