Fundacja Polskiego Funduszu Rozwoju powołuje do życia Centralny Dom Technologii

Fundacja Polskiego Funduszu Rozwoju powołuje do życia Centralny Dom Technologii

Centralny Dom Technologii to nowy inspirujący punkt na edukacyjnej mapie Warszawy, w którym otwarty umysł, technologia, nauka i biznes przenikają się wzajemnie. To pierwsza tego typu przestrzeń w Polsce, oferująca interdyscyplinarne zajęcia edukacyjne dla dzieci, młodzieży, osób dorosłych i starszych. W CDT prezentowane będą cykliczne wystawy tematyczne dotyczące najnowszych technologii z Polski i ze świata. Jednocześnie nowoczesne i funkcjonalne centrum biznesowo-konferencyjne w sercu stolicy stanie się kluczowym miejscem w kraju do prezentacji przełomowych rozwiązań. Centralny Dom Technologii to także społeczność skupiająca entuzjastów nowych technologii, technologicznych wizjonerów, liderów i aktywistów. CDT rusza już wkrótce!

Centralny Dom Technologii został stworzony by promować innowacyjny model nauczania, będący połączeniem wiedzy, kreatywności i praktycznego działania. Takie interdyscyplinarne kształcenie jest uzupełnieniem wiedzy nabywanej w tradycyjnych szkołach. Celem CDT jest tworzenie wzorców dla nowoczesnej edukacji w Polsce poprzez promowanie metodyki STEAM, za nazwą której stoją angielskie słowa: Science, Technology, Engineering, the Arts i Mathematics (nauki ścisłe, technologia, inżynieria, sztuka i matematyka).

Ta stosunkowo nowa na polskim rynku idea edukacji kładzie duży nacisk na rozwijanie interdyscyplinarnych umiejętności, wychodzących poza sztywne ramy typowo akademickich kompetencji. Działania edukacyjne oparte o koncepcję STEAM mają zachęcać do podejmowania większej aktywności edukacyjnej i pomagać w rozwijaniu kluczowych umiejętności miękkich, takich jak radzenie sobie w trudnych sytuacjach, nastawienie na kreatywne rozwiązywanie problemów czy praca w grupie.

Centralny Dom Technologii powstaje przy ul. Kruczej 50, w tętniącym życiem sercu Warszawy, w jednym z najbardziej symbolicznych budynków stolicy – zabytkowym Centralnym Domu Towarowym (dawny „CeDeT”, następnie znany jako „Smyk”). Projekt realizowany jest przez Fundację Polskiego Funduszu Rozwoju, która angażuje się w wartościowe inicjatywy w obszarze edukacji, innowacji, kultury i sztuki.

Centralny Dom Technologii to najważniejszy projekt Fundacji PFR, realizowany we współpracy merytorycznej z Departamentem Rozwoju Innowacji PFR. CDT otwiera swoje drzwi w drugiej połowie lipca. Do końca wakacji w CDT odbywać będą się bezpłatne warsztaty dla dzieci i młodzieży. Od września, oprócz regularnych zajęć edukacyjnych, organizowane będą cykliczne wystawy tematyczne oraz wydarzenia specjalne dla sympatyków CDT.

Profesjonalny zespół edukacyjny CDT przygotował bogatą ofertę zajęć, które będą odbywać się w formie kursów tematycznych dla osób indywidualnych, warsztatów międzypokoleniowych dla rodzin, wizyt dla grup szkolnych, a także szkoleń dla nauczycieli i edukatorów. Pełna oferta dostępna będzie od września na stronie www.cdt.pl

Partnerem merytorycznym Centralnego  Domu Technologii jest konsorcjum, w skład którego wchodzą: polski venture builder Daftcode, zajmujący się budowaniem i rozwijaniem biznesów technologicznych, startup edukacyjny Skriware, szkoła programowania Kids Code Fun oraz stowarzyszenie Cyfrowy Dialog (dawniej Mistrzowie Kodowania).

Centralny Dom Technologii
ul. Krucza 50, piętro 1.
Zapraszamy do kontaktu: [email protected]

Pionierzy rozwoju – zapoznaj się z raportem specjalnym PFR i Allegro