Fundacja PFR wsparła wprowadzenie innowacyjnego rozwiązania edukacyjnego na Starych Powązkach w Warszawie

news_fundacja_20221026

Dzięki wsparciu Fundacji PFR, na cmentarzu Stare Powązki w Warszawie jeszcze przed świętem Wszystkich Świętych zostanie zainstalowany pulpit edukacyjno-informacyjny, umożliwiający przeglądanie na dużym ekranie aplikacji mobilnej „Stare Powązki”. Umiejscowiony zostanie przy głównej bramie cmentarza.

Celem  tego projektu jest wprowadzenie innowacyjnego rozwiązania w zakresie upowszechnienia wiedzy z historii i historii sztuki w oparciu o dziedzictwo historyczne Cmentarza Stare Powązki. Kluczowym elementem było wprowadzenie w 2021 roku bezpłatnej aplikacji mobilnej, zawierającej szlaki tematyczne prowadzące uczniów śladem osób spoczywających na Starych Powązkach. Aplikacja zawiera również historię nekropolii oraz krótki opis sztuki sepulkralnej, wraz z jej symboliką od XVIII – XXI wieku. Kolejnym etapem jest instalacja dotykowych pulpitów edukacyjno-informacyjnych przy głównych bramach na cmentarzu, dzięki którym będzie można aplikację przeglądać na dużym ekranie. Urozmaicą one organizowane przez Fundację Stare Powązki lekcje historii i historii sztuki na terenie cmentarza. W zajęciach biorą już udział uczniowie ze szkół z całej Polski. Będzie to atrakcyjny nie tylko dla uczniów, a także dla wszystkich odwiedzających nekropolię, sposób przekazania wiedzy na temat cmentarza oraz ukazania przez pryzmat pochowanych na Starych Powązkach osób, historii nie tylko stolicy, ale również całego kraju.

Cmentarz Powązkowski w Warszawie jest nekropolią będącą  nie tylko istotnym elementem dziedzictwa kulturowego Polski, ale również jedną z najpiękniejszych i szczególnie cennych w Europie. Jest także bardzo ważnym miejscem dla miasta Warszawy i jej mieszkańców, stanowiąc panteon dwustu lat trudnej historii stolicy kraju

– mówi Karol Gądzik, Członek Zarządu Fundacji Stare Powązki

Cmentarz Stare Powązki od 2014 r. jest uznany za Pomnik Historii. Obiekty znajdujące się na terenie cmentarza posiadają wyjątkową wartość historyczną, artystyczną i edukacyjną. Wpisana do rejestru zabytków nekropolia, jest niezwykłą galerią rzeźby i małej architektury. Jest też rozległym muzeum, od ponad 230 lat nierozerwalnie związanym z dziejami Warszawy i Polski. Nekropolia jest miejscem pochówku miliona osób, w tym wielu znanych i zasłużonych Polaków − są tu groby wybitnych pisarzy, poetów, uczonych, artystów, myślicieli, lekarzy, prawników, polityków, sportowców, duchownych, przedsiębiorców i działaczy społecznych. Na Powązkach pochowano żołnierzy powstań narodowych – od Insurekcji Kościuszkowskiej do Powstania Warszawskiego. Stare Powązki to dziedzictwo historyczne Warszawy i Polski. W związku z tym cmentarz co roku odwiedzają setki tysięcy osób, nie tylko tych których bliscy spoczywają na Powązkach, ale także rzesze turystów, nie tylko z Polski.

Wspieramy projekt Fundacji Stare Powązki – najpierw powstanie aplikacji, a w tym roku również pulpitu multimedialnego − ponieważ pomysł stworzenia urządzenia, które pozwoli w sposób atrakcyjny dla młodych ludzi, pokazać wyjątkowość Starych Powązek jest bardzo wartościową innowacją edukacyjną. Chcemy, aby nowoczesne rozwiązania pomagały w pielęgnowaniu historii i opowiadaniu tradycji. Mocno zachęcamy do korzystania z pulpitu i aplikacji podczas wizyt na tej niezwykłej nekropolii

– mówi Magdalena Grzankowska, Prezes Fundacji PFR

Fundację Stare Powązki założyła Archidiecezja Warszawska będąca opiekunem. Misją Fundacji jest zachowanie dziedzictwa i historycznego charakteru tego miejsca wiecznego spoczynku wielu pokoleń Polaków. Oprócz działań z zakresu ochrony, konserwacji i restauracji dzieł sztuki, Fundacja za cel przyjęła promowanie Starych Powązek jako wielkiego dziedzictwa kulturowego i dobra narodowego, jak również propagowanie potrzeby opieki nad zabytkami i krajobrazem kulturowym. Poprzez liczne programy edukacyjne o sztuce i historii, skierowane na pogłębianie wiedzy dzieci i młodzieży, a także wspieranie społecznej aktywności obywateli w zakresie poznania historii sztuki i ochrony zabytków kultury w Polsce, Fundacja Stare Powązki uświadamia społeczeństwu znaczenie dziedzictwa kultury jako ważnego wyznacznika tożsamości narodowej. Jest organizacją konsolidującą działania wszystkich osób i instytucji zaangażowanych w program opieki nad Starymi Powązkami.

Fundacja PFR wspiera unikatowe projekty kulturalne
Mieszkania dla Uchodźców – największe działanie pomocowe Fundacji PFR w 2022