Fundacja PFR podsumowuje roczny projekt „Rok Lema w CDT”

Grafika do podsumowania projektu "Rok Lema".

We wtorek, 30 listopada, w Centralnym Domu Technologii odbyła się uroczysta gala podsumowująca całoroczny projekt edukacyjny Fundacji PFR – Rok Lema w CDT – poprzez który włączyliśmy się w ogólnopolskie obchody Roku Lema. Tematem przewodnim projektu była twórczość wybitnego pisarza i futurologa. W ramach projektu przeprowadziliśmy warsztaty edukacyjne, wydarzenia społecznościowe, a także zorganizowaliśmy konkursy artystyczne.

Przez cały rok w Centralnym Domu Technologii dzieci, młodzież i dorośli brali udział w warsztatach lemowskich. W ponad 70 warsztatach online i stacjonarnych uczestniczyło ponad 1300 uczniów i nauczycieli. Nasi edukatorzy prowadzili zajęcia nie tylko w Warszawie, ale także w Krakowie podczas wydarzenia Bomba Megabitowa – Festiwal Przyszłości organizowanego przez Instytut Polska Przyszłości im. Stanisława Lema.

Przygotowaliśmy też aż cztery konkursy artystyczno-literackie – 2. edycję Konkursu dla nauczycieli i edukatorów „Edukacja Jutra”, Konkurs Plastyczny dla dzieci i młodzieży, Konkurs na projekt graficzny muralu dla młodych artystów oraz Konkurs literacki Fanfik dla każdego. Zadaniem uczestników było stworzenie prac inspirowanych twórczością Stanisława Lema. Zainteresowanie Konkursami przerosła nasze najśmielsze oczekiwania. Otrzymaliśmy prawie 500 prac konkursowych - plastycznych, scenariuszy lekcji oraz krótkich utworów literackich.

Na wydarzeniach społecznościowych – debatach eksperckich i spotkaniach literackich − gościliśmy ponad 900 uczestników. Fundacja PFR sfinansowała także przygotowanie zbioru 50 e-booków i audiobooków, które powstały w ramach kolekcji „Stanisław Lem poleca” i są gotowe do pobrania za darmo w bibliotece Wolne Lektury.

Rok Lema w CDT był chyba najbardziej kolorowym i różnorodnym projektem jaki mogliśmy sobie wyobrazić. Zasięg projektu oraz zainteresowanie nim były bardzo duże. Cieszymy się, że dzięki naszemu projektowi mogliśmy promować twórczość Stanisława Lema i pokazać w jak wielu obszarach jest aktualna i inspirująca.

– mówi Sebastian Mackiewicz, koordynator projektu.

W trakcie Gali podsumowującej rok działań poznaliśmy laureatów wszystkich konkursów, a także rozdaliśmy nagrody zwycięzcom. Uczestnicy wydarzenia mogli obejrzeć wernisaż zwycięskich prac plastycznych, a także przeczytać nagrodzone utwory literackie. Niemałą atrakcją było malowanie zwycięskiego muralu „na żywo”, na jednej ze ścian przestrzeni Centralnego Domu Technologii.

Ogłaszamy zwycięzców Konkursu „Świat Pieniądza”
Świat Pieniądza – zmiana terminu wyników Konkursu