„Innowacje w szkole. Space 4 STEAM w CDT” – rozpoczynamy nowy projekt wspólnie z Google for Education

news_fundacja_SPACE4STEAM_Warsztaty 24.05

Transformacja cyfrowa to proces, który składa się z kilku elementów – fundamentem przemiany jest umiejętność wykorzystania nowych urządzeń i innowacyjnych technologii do tworzenia wartościowych treści edukacyjnych i korzystanie z nich na co dzień w polskich szkołach. Wspólnie z zespołem Centralnego Domu Technologii cały czas zachęcamy szkoły z całej Polski do wprowadzania metodologii STEAM, dlatego rozpoczynamy kolejny projekt realizujący ten cel.

Zapraszamy wszystkich edukatorów, dyrektorów i administratorów IT do udziału w projekcie „Innowacje w szkole. Space 4 STEAM w CDT”, który realizujemy we współpracy z Google for Education.

Program rozpoczęliśmy wewnętrznymi warsztatami dla trenerów CDT i zespołu edukacyjnego naszej Fundacji. Zajęcia przeprowadził Paweł Psuty, ekspert-współzałożyciel firmy GoCloud.

Kolejnym etapem projektu było spotkanie dla nauczycieli i dyrektorów szkół z całej Polski, które odbyło się 24 maja. Podczas webinaru zaproszeni eksperci: Beata Galas – Head of Google for Education, Paweł Psuty – współzałożyciel firmy GoCloud i Leszek Janasik – dyrektor w Społecznym Liceum Ogólnokształcącym Nr 5 STO w Milanówku, opowiadali o narzędziu Google Workspace, jego możliwościach i kompatybilnych aplikacjach, a także zaprezentowali kompaktowe urządzenia Google Chromebook i ich funkcje. Cały warsztat można również obejrzeć na kanale YouTube CDT: Webinar "Innowacje w szkole. Spece 4 STEAM w CDT” - YouTube.

W maju odbył się także webinar w ramach cyklu edukacyjnego „Piątki dla nauczycieli w CDT”, który poprowadził Przemysław Szlagor – Certyfikowany Trener i Innowator Google for Education oraz nauczyciel matematyki w Dwujęzycznych Szkołach im. W. Kopalińskiego w Bielsku-Białej. Ekspert omówił przykłady zaawansowanego wykorzystania narzędzi Google Workspace w cyfrowej transformacji szkoły.

Podczas wydarzeń zrealizowanych dotychczas w projekcie „Innowacje w szkole. Space 4 STEAM w CDT” zachęcamy dyrektorów szkół, nauczycieli i administratorów IT w szkołach do dołączenia do ogólnokrajowego programu dla placówek edukacyjnych „Innowacyjna szkoła Google”. Program powstał z inicjatywy Google for Education i ma na cele zwiększanie kompetencji uczestników w zakresie wykorzystania technologii Google na co dzień w pracy z uczniami, doskonalenie metodyki i uzupełnienie dotychczasowego ekosystemu szkolnego o innowacyjne narzędzia sprawdzone na całym świecie! „Innowacyjna szkoła Google” to program skierowany do kadry nauczycielskiej, administratorów IT, kadry zarządzająca placówkami oświatowymi, uczniów oraz opiekunów i rodziców uczniów.

Zgłoszenia można składać do 31 maja poprzez formularz.

Po dołączeniu do programu „Innowacyjna szkoła Google” każda szkoła otrzymuje konfigurację i dostęp do bezpłatnej platformy Google Workspace dla Edukacji oraz opiekę partnera w zakresie platformy, kompleksowe szkolenie kadry dydaktycznej, zespołu IT oraz kadry zarządzającej instytucją w zakresie wykorzystania nowych technologii w edukacji, przygotowanie do egzaminu certyfikacyjnego Google dla edukatorów (na trzech poziomach), bezpłatne vouchery do egzaminów certyfikacyjnych Google (3 na szkołę), dostęp do wsparcia i ekspertyz najlepszych certyfikowanych nauczycieli Google w Polsce (GEG Poland) i na świecie oraz do szkoleń prowadzonych przez firmę Google for Education i edukatorów GEG Poland.

Program zakłada również zakup urządzeń dla szkół oraz zwiększenie kompetencji cyfrowych nauczycielek i nauczycieli.

W naszej Fundacji zdajemy sobie sprawę, że zmiana zaczyna się od wewnątrz, dlatego realizując cele doskonalące system oświaty, zaczynamy od edukacji kadr nauczycielskich.

Edukacja STEAM w szkole – wyjątkowe warsztaty dla nauczycieli w CDT
Zespół CDT zaprasza nauczycieli do Wrocławia na warsztaty STEAM!