O Projekcie

Projekt „Cyfrowi Debiutanci – oswajamy technologie” został stworzony przez Fundację Polskiego Funduszu Rozwoju, aby umożliwić osobom powyżej 60 roku życia zdobycie nowych umiejętności w zakresie korzystania z nowych technologii w codziennym życiu.

Uczestnicy Projektu będą mogli zyskać całkiem nowe umiejętności, ale także pogłębić swoją wiedzę na temat obsługi komputera, smartfona oraz aplikacji służących do komunikowania się przez Internet. Dodatkowo udział w Projekcie pozwoli poznać i zrozumieć podstawowe zasady bezpiecznego poruszania się w Internecie.

Wszystkie działania przewidziane w projekcie są BEZPŁATNE dla uczestników. W projekcie mogą wziąć udział zarówno osoby, które już mają doświadczenia w korzystaniu z urządzeń podłączonych do Internetu, jak i te, które dopiero chciałyby z nich korzystać. Do udziału w Projekcie nie wymagana jest żadna wiedza w tym zakresie. Wszystkie działania edukacyjne prowadzą doświadczeni edukatorzy Centralnego Domu Technologii.

Zachęcamy do zapoznania się z Regulaminem Projektu.

„Cyfrowi Debiutanci – oswajamy technologie”

Projekt dofinansowany ze środków programu wieloletniego na rzecz Osób Starszych „Aktywni+” na lata 2021–2025. Projekty dofinansowane z budżetu państwa.

Działania przewidziane w trakcie Projektu

Szkolenia i konsultacje

12 szkoleń z obsługi komputera oraz smartfonu, bezpieczeństwa w sieci i korzystania z popularnych komunikatorów. Szkolenia odbędą się w: Warszawie, Rabce-Zdroju, Cisnej, Orzyszu, Kolnie i innych. Uzupełnieniem warsztatów są webinary realizowane w ramach cyklu „Aplikacje dla Cyfrowych Debiutantów” i telefoniczne konsultacje technologiczne.

Debata

Debata odbędzie się w Centralnym Domu Technologii i będzie dostępna online. W jej trakcie zaproszeni eksperci porozmawiają na temat obecności osób dojrzałych w sieci i zastosowania nowych technologii w ich codziennym życiu.

Raport

Na zakończenie projektu opublikujemy raport na temat specyfiki korzystania z technologii przez osoby dojrzałe wraz z rekomendacjami dla firm technologicznych i administracji publicznej dotyczącymi projektowania usług skierowanych do tej grupy odbiorców.

Szkolenia i konsultacje

Debata

Raport

Dlaczego warto wziąć udział w szkoleniach?

Nasze szkolenia to najskuteczniejszy sposób na zdobycie nowych umiejętności, weryfikację dotychczasowej wiedzy, a także poznanie praktycznych porad na temat poruszania się w Internecie. Warsztaty trwają 2 dni po 3 godziny zegarowe każdego dnia i jest, podzielone na 4 bloki tematyczne – każdy z bloków trwa 90 minut.

Zależnie od sytuacji epidemiologicznej, wybrane szkolenia mogą się odbyć w formie hybrydowej (z wysyłką sprzętu). W każdym szkoleniu stacjonarnym weźmie udział grupa 15 osób. W webinarze może wziąć udział każdy, kto dokona rejestracji, ponieważ tutaj liczba uczestników jest nieograniczona.

„Jak obsługiwać komputer?

Zawiera informacje na temat rodzajów sprzętu i różnice pomiędzy nimi, najbardziej popularnych urządzeń podłączanych do komputerów, konfiguracji i użytkowania komputera, sposoby nawigacji po pulpicie i folderach, podłączenie komputera do sieci Internet i wyszukiwanie informacji.

„Jak obsługiwać smartfon?”

To wiedza na temat tego jakie są systemy operacyjne, podstawowe funkcje smartfonów – telefon, aparat, Internet, aplikacje, na czym polega nawigacja, konfiguracja i użytkowanie smartfona, czym są sieci internetowe i które aplikacje są najbardziej przydatne na początku przygody z technologią.

„Jak się komunikować zdalnie?”

Dotyczy popularnych aplikacji, nadawania uprawnień, wyszukiwania kontaktów, pisania i odbierania wiadomości oraz wykonywania połączeń audio-video. Rozmawiamy też o tym jak ustawić spotkania zdalne (włączanie i wyłączanie kamery i mikrofonu, ustawienie sprzętu i udostępnianie ekranu).

„Jak być bezpiecznym w sieci?”

To praktyczne porady jak tworzyć oraz przechowywać bezpiecznie hasła, jak się bronić przed tzw. phishingiem oraz w jaki sposób zainstalować oprogramowanie antywirusowe i chronić swoją prywatność w sieci.

„Jak obsługiwać komputer?

„Jak obsługiwać smartfon?”

„Jak się komunikować zdalnie?”

„Jak być bezpiecznym w sieci?”

Cotygodniowe warsztaty online

Seniorów, którzy znają podstawy obsługi komputera lub ukończyli nasze szkolenie na poziomie podstawowym, zapraszamy do udziału w cotygodniowych bezpłatnych warsztatach online cyklu „Aplikacje dla Cyfrowych Debiutantów”, które odbywają się we wtorki o godz. 12:00.

Indywidualne konsultacje technologiczne

Osoby mające konkretną trudność z obsługą komputera, smartfona lub wybranej aplikacji mogą skorzystać z bezpłatnej, indywidualnej konsultacji technologicznej, która odbywa się w formie 20-minutowej rozmowy telefonicznej z doświadczonym edukatorem Centralnego Domu Technologii.

Zapisu można dokonać poprzez poniższy formularz lub pod numerem telefonu: 694 813 219.

Warunki RODO