WAŻNE

Fundacja PFR dla powodzian: Ruszył Program Grantowy „Odbudowa i Wsparcie”

Edukacja Technologie i innowacje Aktywny

Cyfrowi Debiutanci

Projekt „Cyfrowi Debiutanci" jest skierowany do osób w wieku 60+.

Jego celem jest umożliwienie zdobycia nowych umiejętności w zakresie korzystania z nowych technologii w codziennym życiu, tym którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z komputerami, smartfonami i Internetem.

Zapraszamy na webinaria oraz dwudniowe warsztaty stacjonarne prowadzone na terenie całego kraju. Wszystkie działania przewidziane w projekcie są bezpłatne.

Do udziału zapraszamy grupy zorganizowane.

Zapisz grupę

O Projekcie

Uczestnicy Projektu zyskują całkiem nowe umiejętności, ale także pogłębiają swoją wiedzę na temat obsługi komputera, smartfona oraz aplikacji służących do komunikowania się przez Internet. Dodatkowo udział w Projekcie pozwolił każdemu uczestnikowi poznać i zrozumieć podstawowe zasady bezpiecznego poruszania się w Internecie.

Do udziału w Projekcie nie wymagana jest żadna wiedza w tym zakresie.

W projekcie biorą udział zarówno osoby, które już mają doświadczenia w korzystaniu z urządzeń podłączonych do Internetu, jak i te, które dopiero chciałyby z nich korzystać.  Wszystkie działania edukacyjne prowadzą doświadczeni edukatorzy Centralnego Domu Technologii.

Realizowane działania edukacyjne

filter_1
Warsztaty stacjonarne

W ramach projektu organizujemy dwudniowe kursy stacjonarne w małych miejscowościach  w całej Polsce z obsługi i wykorzystania funkcjonalności smartfonu, laptopa i tabletu. Wszystkie zajęcia są realizowane przez doświadczonych edukatorów Centralnego Domu Technologii.

filter_2
Zajęcia online

Dodatkowo prowadzimy cykl webinariów, podczas których przypomnimy uczestnikom treści z warsztatów stacjonarnych oraz rozszerzymy je o dodatkowe informacje, a także zrealizujemy zajęcia na zamówienie - omówimy te tematy, które uprzednio zgłoszą uczestnicy projektu.

filter_3
Raport

w 2021 roku zespół Centralnego Domu Technologii zebrał doświadczenia z zakresu edukacji cyfrowej seniorów i przygotował raport „Jak seniorzy korzystają z technologii?”. W nim zawarto także rekomendacje dotyczące skutecznych sposobów kształcenia osób dojrzałych w zakresie kompetencji cyfrowych.

Dlaczego warto wziąć udział w szkoleniach?

Szkolenia to najskuteczniejszy sposób na zdobycie nowych umiejętności, weryfikację dotychczasowej wiedzy, a także poznanie praktycznych porad na temat poruszania się w Internecie. Warsztaty są realizowane w formule dwóch dni zajęć, po cztery godziny części merytorycznej każdego dnia, w uwzględnieniem przerwy obiadowej.

*Zajęcia stacjonarne zostaną uzupełnione o webinaria, podczas których poruszymy bardziej zaawansowane tematy z gwiazdką*

computer
Podstawy obsługi komputera i dbania o jego kondycję

Wyposażenie seniorów w niezbędną wiedzę o tym jak wykonywać podstawowe operacje na komputerze i jak radzić sobie z błędami i problemami, które mogą się na nim pojawiać. Każdy uczestnik modułu wie w jaki sposób włączyć komputer i nawiązać połączenie z Internetem. *Oraz jak dbać o swój komputer i wykorzystywać go do codziennej pracy czy spędzania czasu wolnego.*

ads_click
Cyberbezpieczeństwo

To kluczowa wiedza i kluczowe umiejętności, które powinien posiadać każdy użytkownik sieci, w zakresie bezpiecznego poruszania się po Internecie oraz ochrony swoich danych osobowych. *Jak rozpoznać phishing i chronić się przed socjotechniką?*

wifi
Co mogę zrobić przez Internet?

Jak komputer lub smartfon może ułatwić moje życie (np. załatwienie spraw urzędowych). Obsługa aplikacji i stron rządowych, np. Profil Zaufany, e-Urząd, Internetowe Konto Pacjenta, *e-Recepty, PIT przez Internet.*

smartphone
Podstawy obsługi smartfonu

Wyposażenie uczestników w niezbędną wiedzę o tym jak wykonywać podstawowe operacje na smartfonie i jak radzić sobie z błędami i problemami, które mogą się na nim pojawiać. *Jak dbać o urządzenie, aby było szybkie i bezpieczne?*

chat
Komunikatory

To temat mający pokazać znaczenie Internetu i urządzeń cyfrowych w nawiązywaniu, podtrzymywaniu i dbaniu o kontakt i relacje z bliskimi. Uczestnicy poznają popularne aplikacje do połączeń, wysyłania wiadomości lub wideokonferencji.

Tematy do wyboru

Ostatnim blokiem jest blok, którego tematykę mogą wybrać sami uczestnicy warsztatów. Celem jest pokazanie nowych możliwości jakie daje Internet i zachęcenie uczestników do namysłu w jaki sposób mogą oni wykorzystać nowo zdobyte umiejętności w rozwijaniu własnych pasji i zainteresowań.

commute
Turystyka
  • Jak dojadę i mapy Google
  • Planowanie noclegów z booking.com
  • Jak zaplanować wycieczkę do muzeum lub wakacje?
  • *Aplikacje lokalizacyjne i służące bezpieczeństwu*
connect_without_contact
Media społecznościowe
  • Czym są media społecznościowe?
  • Facebook, Instagram i TikTok - co wybrać do kontaktu z bliskimi
  • Na co uważać w mediach społecznościowych
  • *Jak dołączać do grup na Facebooku?*
  • *Algorytmy na Instagramie i TikToku*