Aktualności Data publikacji: 08 października 2024

Zapraszamy na cykl szkoleń dla nauczycieli. Ruszył "Dydaktyczny Akcelerator"

Autor Oliwia Łapka Specjalistka ds. komunikacji | Fundacja PFR | Centralny Dom Technologii

Na edukacyjnym horyzoncie pojawiła się nowa inicjatywa, która, mamy taką nadzieję, zainspiruje nauczycieli do odkrywania innowacyjnych metod nauczania. Zapraszamy osoby związane z oświatą na cykl zajęć w ramach nowo uruchomionego programu edukacyjnego Fundacji PFR "Dydaktyczny Akcelerator". Projekt ma na celu nie tylko wzbogacenie warsztatu pedagogicznego, ale także wprowadzenie powiewu świeżości i innowacyjności do polskich szkół.

Już 15 października będą mieli szansę uczestniczyć w pierwszych z cyklu warsztatach, które skupią się na metodologii STEAM oraz nowoczesnych technikach edukacyjnych. Uczestnicy będą mogli nie tylko poszerzyć swoją wiedzę, ale również praktycznie zastosować zdobyte umiejętności w pracy z uczniami. Aby wziąc udział w projekcie, należy wypełnić formularz zgłoszeniowy, a następnie uczestniczyć w co najmniej trzech z pięciu zajęć.

Wszystkie warsztaty odbędą się w godzinach 16:00-20:00. Zaplanowaliśmy zajęcia na temat cyklu Kolba, komunikacji bez przemocy, druku 3D oraz Design Thinking. To możliwość nauki obsługi i wykorzystania urządzeń cyfrowych w nauczaniu przedmiotowym, zorientowanym na ucznia, pracy metodą projektu i STEAM i w rozwijaniu kluczowych kompetencji

Dokładny terminarz i tematy zajęć znajdują się na stronie projektu. Dla wszystkich uczestników przygotowaliśmy Certyfikaty potwierdzające udział w szkoleniu oraz dodatkowy sprzęt edukacyjny.

Materiały dydaktyczne zostały przygotowane przez Zespół edukacyjny Centralnego Domu Technologii. Do prowadzenia zajęć zaprosiliśmy uznane gremium trenerów i pedagogów - Izabelę Meyzę - antropolożkę kultury, trenerkę komunikacji, mediatorkę, Olgę Kołdej - absolwentkę Wydziału Architektury i Urbanistyki na Politechnice Wrocławskiej, Szkoły Trenerów Grupy Trop, certyfikowaną coachka Coachwise, coachką grupowa metodą Action Learning, Macieja Sopyło - trenera, metodologa i eksperta projektów i organizacji pozarządowych, Annę Andrychowską - edukatorkę i trenerkę kompetencji medialnych i cyfrowych w Centralnym Domu Technologii, certyfikowaną moderatorkę metody Design Thinking i STEAM, Łukasza Dzierana - specjalistę ds. technicznych i edukacyjnych, edukatora w Centralnym Domu Technologii oraz Zbigniewa Bujaka - trenera, edukatora w Centralnym Domu Technologii i eksperta do spraw dydaktyki Fundacji PFR.

To wyjątkowa okazja, aby stać się częścią społeczności innowacyjnych pedagogów i wprowadzić zmiany, które mogą zrewolucjonizować sposób nauczania. Zachęcamy do zgłaszania się i odkrywania nowych możliwości w edukacji!