Aktualności Data publikacji: 01 czerwca 2020

Wirtualne Targi Pracy IT ONLINE – Fundacja PFR wspiera uczestników rynku pracy

Wspieranie aktywności zawodowej w czasach pandemii jest istotne dla wszystkich – zarówno tych, którzy dopiero próbują wejść na rynek pracy, jak i tych, którzy myślą o zmianie aktualnego miejsca  zatrudnienia. Z myślą o tych osobach Fundacja PFR zorganizowała 26 maja w pełni wirtualne wydarzenie rekrutacyjne – pierwszą edycję Targów Pracy IT ONLINE. Poziom zainteresowania targami potwierdził, że istnieje obecnie wielka potrzeba realizacji działań skierowanych na aktywizację na rynku pracy.

Za nami pierwsza edycja w pełni wirtualnych Targów Pracy IT ONLINE. Celem wydarzenia było umożliwienie osobom szukającym nowych wyzwań zawodowych, ale też tym dopiero rozpoczynającym swoją karierę w obszarze IT/Data Science, poznanie oferty pracodawców i przetestowania swoich szans na znalezienie nowej pracy w czasie, gdy gospodarka dopiero rozkręca się po kilkutygodniowym „zamknięciu”. Do realizacji targów Fundacja PFR zaprosiła Fundację Academic Partners, która podzieliła się z nami swoim prawie 11-letnim doświadczeniem w realizacji wydarzeń rekrutacyjnych.

Zainteresowanie Targami przerosło oczekiwania obu Organizatorów, a jednocześnie pozwoliło potwierdzić to, czego się spodziewali – zapotrzebowanie na takie wydarzenia jest bardzo duże, a wiele osób obecnie jest zdecydowanych, aby aktywnie poszukiwać pracy. Na Targi zarejestrowało się prawie 4 tysiące osób, a ogromna większość z nich postanowiła skorzystać z opcji przesłania swoich aplikacji do pracodawców.

Dla nas kluczowe w tym projekcie było zapewnienie dostępności do udziału w wydarzeniu i jego ogólnopolski zasięg. To właśnie odróżniało nasze Targi od edycji stacjonarnych – dostęp do niego miały osoby niezależnie od miejsca zamieszkania i to się udało. Uczestnicy pochodzili z całej Polski.

– mówi Magdalena Grzankowska, Członek Zarządu Fundacji PFR.

Interesujące są proporcje udziału kobiet i mężczyzn. Spośród wszystkich uczestników kobiety stanowiły 34%, a mężczyźni 66%.  Oferta rekrutacyjna wystawców była bardzo różnorodna, choć nacisk kładziono na osoby z doświadczeniem i ekspertów. Zgodnie z deklaracjami 63% uczestników pierwsze kroki w branży ma już za sobą, a 37% to osoby początkujące, czyli juniorzy.

Podczas Targów odbywały się także wydarzenia towarzyszące – webinary tematyczne. W każdym z webinarów na żywo uczestniczyło średnio ponad 200 osób. Podczas wystąpień omawiano między innymi kwestie roli zaangażowania społecznego w projekty IT, a także wykorzystania możliwości pracy zdalnej przy zatrudnianiu w firmach technologicznych specjalistów z niepełnosprawnościami. Z dyskusji prowadzonych w komentarzach podczas streamingu wynikało, że możliwość wymiany wiedzy na temat aktualnych trendów w IT jest bardzo potrzebna. Nagrania z webinarów są dostępne do obejrzenia na kanałach social media Oferty Pracy IT.

Sponsorem Głównym Targów Pracy IT ONLINE był PKN ORLEN.