Aktualności Data publikacji: 19 września 2024

Centralny Dom Technologii skończył 5 lat! Relacja z Gali urodzinowej

Grupa osób w sali konferencyjnej

Z okazji 5. urodzin Centralnego Domu Technologii do wspólnego świętowania zaprosiliśmy naszych regularnych beneficjentów – uczestników zajęć dla klas, nauczycieli i przedstawicieli oświaty, a także reprezentantów partnerów CDT oraz instytucji i organizacji, którzy dzielą z nami wspólną misję. Świętowanie trwało dwa dni – pierwszego z nich urządziliśmy warsztaty VR i pokaz naukowy dla młodszej publiczności. Drugiego dnia odbyły się zajęcia dla nauczycieli i seniorów oraz uroczysta Gala.

Różowo-fioletowy tort z logotypem CDT

Osiągnięcia CDT na przestrzeni 5 lat

CDT, czyli Centralny Dom Technologii, to centrum edukacyjne realizowane przez zespół pasjonatów nowoczesnej edukacji, którzy wspólnie promują nauczanie w duchu STEAM. To wartościowe uzupełnienie wiedzy nabywanej w tradycyjnych szkołach. Projekt jest realizowany przez Fundację Polskiego Funduszu Rozwoju. Od momentu powstania, CDT zrealizowało szereg projektów popularyzujących technologię wśród różnych grup wiekowych. Instytucja zorganizowała liczne warsztaty, wykłady i wydarzenia, przyciągając tysiące uczestników zainteresowanych nowinkami technologicznymi.

Od 2019 r. naszym największym projektem jest Centralny Dom Technologii, który powstał, by stworzyć przestrzeń i miejsce, gdzie innowacje spotykają się z biznesem właśnie po to, by wspierać nowoczesną edukację, w której zdobywamy nie tylko kompetencje cyfrowe, ale też uczymy się krytycznego spojrzenia na świat, a także przedsiębiorczości. Jesteśmy kreatywni i staramy się tworzyć innowacje

– mówiła Magdalena Grzankowska, prezes Fundacji PFR.

CDT kieruje swoje działania do kilku zróżnicowanych grup odbiorczych, głównie do klas, nauczycieli i seniorów. Większość materiałów powstałych online jest dostępna w Bazie Wiedzy CDT oraz na kanale YouTube CDT, gdzie dostępne jest ponad 5.500 godzin filmów i pomocy dydaktycznych. Łącznie wszystkie treści dostępne na kanale YT CDT uzyskały wynik ponad 363.000 wyświetleń.

W CDT świat finansów i technologii trafił do szerszej publiczności, oferując najnowocześniejsze technologie, pomoce dydaktyczne i metody nauczania w szczególności dzieciom i młodzieży. Mam nadzieję, że absolwenci zajęć organizowanych przez Centralny Dom Technologii będą przyszłymi noblistami, będą budowali dobrobyt i przyszłość Polski

– podkreślał Piotr Matczuk, prezes Polskiego Funduszu Rozwoju.

Centralny Dom Technologii może poszczycić się licznymi osiągnięciami na polu edukacji. Przeprowadzono ponad 2.200 warsztatów z zakresu robotyki, programowania i nowych technologii, w których wzięło udział łącznie ponad 53.000 uczestników. CDT organizuje również cykliczne debaty „CDTalks" poświęcone najnowszym wyzwaniom edukacyjnym, takim jak cyberbezpieczeństwo, nauka o przedsiębiorczości, sztuczna inteligencja oraz wielu innym trendom technologicznym. Ponadto, w ramach projektów edukacyjnych, CDT odwiedziło 25 miast w Polsce, prowadząc warsztaty stacjonarne dla uczniów i nauczycieli poza Warszawą, a także organizując konferencje naukowe. Przez ostatnie 5 lat przestrzenie CDT ugościły ponad 730 konferencji i szkoleń biznesowych z udziałem ponad 30.500 uczestników.

Mężczyzna na scenie z mikrofonem

Galę urodzinową prowadziła prezes Fundacji PFR Magdalena Grzankowska. Podczas wydarzenia gratulacje dla zespołu Fundacji PFR realizującego projekt CDT przekazał Prezes Polskiego Funduszu Rozwoju Piotr Matczuk. Podziękowania złożono także dla głównego partnera działań w CDT – firmy Allegro, która od początku wspiera jego misję.

Centralny Dom Technologii to z jednej strony miejsce, w którym edukuje się o nowych technologiach i oswaja z nimi, a z drugiej strony miejsce, w którym kładziony jest bardzo duży nacisk na cyberbezpieczeństwo i higienę cyfrową. Od kilku lat w CDT prowadzone są badania dotyczące relacji dzieci z robotami humanoidalnymi, dotyczące ich percepcji w zależności od płci i zachowania asertywnego. Więcej o tym badaniu i jego wynikach opowiedzieli Partnerzy CDT – przedstawiciele HumanTech Center Uniwersytetu SWPS: Ariadna Gołębicka  i dr Konrad Maj oraz robot Pepper.

Na zakończenie gali, poruszono jeszcze jeden niezwykle ważny temat dotyczący cyberbezpieczeństwa oraz troski o higienę cyfrową, szczególnie wśród dzieci. O tym opowiedziała Magdalena Bigaj, twórczyni i prezeska Fundacji Instytut Cyfrowego Obywatelstwa, medioznawczymi, badaczka i działaczka społeczna, ekspertka zespołu ds. dialogu w edukacji Komitetu Dialogu Społecznego Krajowej Izby Gospodarczej oraz autorka książki „Wychowanie przy ekranie – Jak przygotować dziecko do życia w sieci?”.

Mężczyzna z rękoma w górze wśród publiczności wydarzenia

Urodziny z dziećmi i młodzieżą

Dzień przed galą, 11 września, CDT świętowało urodziny wspólnie z najmłodszymi odbiorcami swoich działań. Zorganizowaliśmy warsztaty technologiczne, z najnowszej oferty edukacyjnej CDT, z wykorzystaniem technologii VR, podczas których uczestnicy mieli okazję obejrzeć film VR „MS Piłsudski — podwodna misja”. Odbył się także pokaz naukowy Heweliuszy Nauki, a na koniec poczęstunek urodzinowym tortem. Następnie w ramach inauguracji najnowszego projektu Fundacji PFR „Edukacyjny Wehikuł Czasu”, przestrzenie CDT zamieniły się w otwarte kino VR, które łącznie odwiedziło 100 widzów.

Dzień drugi urodzin CDT, 12 września, był poświęcony świętowaniu z dorosłymi uczestnikami – nauczycielami, edukatorami, dyrektorami szkół, organizacjami i przedstawicielami biznesu.

Grupa osób w sali konferencyjnej

Warsztaty przed galą

Przed rozpoczęciem Gali z okazji 5. urodzin Centralnego Domu Technologii, przygotowaliśmy dwa warsztaty – jeden dla seniorów, drugi dla nauczycieli.

Warsztaty dla nauczycieli: Zaprogramuj (i zabierz ze sobą) swój mikrokomputer!

Uczestnicy mieli okazję zaprogramować własne neony LED nawiązujące do historii Warszawy jako stolicy neonów, zaprojektować kolor i animację świecenia każdego neonu oraz zaprogramować kod przy użyciu mikrokontrolera Micro:bit. Warsztaty zakończyły się iluminacją neonów, a każdy uczestnik otrzymał Micro:bit, aby mógł dalej rozwijać kompetencje w obszarze STEAM. Była to doskonała okazja do poszerzenia horyzontów i zdobycia umiejętności przydatnych w pracy z uczniami.

Warsztaty dla seniorów: Sztuczna Inteligencja dla Cyfrowych Debiutantów

Równolegle odbywały się warsztaty poświęcone sztucznej inteligencji, skierowane do Cyfrowych Debiutantów oraz przedstawicieli organizacji senioralnych. Przybliżono popularne tematy związane z AI, takie jak Chat GPT i Microsoft Copilot, skupiając się na praktycznym ich zastosowaniu w codziennym życiu. Omówiono także wady, ograniczenia i zagrożenia związane z rozwiązaniami opartymi na SI. Była to świetna okazja do zdobycia nowych umiejętności i lepszego zrozumienia sztucznej inteligencji.

Grupa osób przy stoliku z kwiatami

Sieciowanie i wymiana pomysłów po gali

Po uroczystej gali, zaprosiliśmy wszystkich uczestników, a zwłaszcza nauczycieli
i przedstawicieli NGO do networkingu i wymiany pomysłów na kolejne działania edukacyjne.
W przestrzeni wystawienniczej przygotowano dwa ekrany z pytaniami, które towarzyszyły tworzeniu tegorocznego programu CDT:

Sztuczna inteligencja w edukacji – do czego możemy ją naprawdę wykorzystać?

Temat sztucznej inteligencji pojawiał się najczęściej w ankietach jako główne wyzwanie edukacji współcześnie. Choć pomysłów na zastosowanie AI jest wiele, to te najbardziej istotne, wartościowe i rozwijające wymagają głębszej refleksji.

Co jeszcze powinno znaleźć się w nowym programie edukacyjnym CDT?

To pytanie skierowane było do nauczycieli, rodziców, organizacji i wszystkich zainteresowanych rozwojem oferty edukacyjnej CDT. Instytucja zachęcała do dzielenia się pomysłami na nowe warsztaty, rozwiązywanie problemów edukacyjnych czy nawiązywanie partnerstw. Celem było zebranie inspiracji i głosów od społeczności, aby program na kolejny rok jeszcze lepiej odpowiadał na potrzeby i wyzwania edukacji.

Sieciowanie i wymiana pomysłów po gali urodzinowej CDT miały na celu zaangażowanie szerokiego grona interesariuszy w dalszy rozwój oferty edukacyjnej instytucji. Pytania dotyczące wykorzystania AI oraz nowych kierunków działania CDT miały zainspirować do refleksji nad przyszłością edukacji i roli technologii w tym procesie.

Trzy osoby uczestniczące w konferencji

5 urodziny CDT to okazja do świętowania sukcesów instytucji, która w ciągu pięciu lat stała się ważnym ośrodkiem edukacji technologicznej w Polsce. Nowy program na kolejny rok zapowiada się równie ciekawie i z pewnością przyciągnie wielu chętnych do rozwijania kompetencji przyszłości.

Założycielem Centralnego Domu Technologii jest Fundacja PFR, której fundatorem jest Polski Fundusz Rozwoju. Partnerem ścieżki edukacyjnej Cyfrowa Przedsiębiorczość w CDT jest Allegro. Patronat medialny nad CDT objęła Polska Agencja Prasowa. Wydarzenie zostało dofinansowane z budżetu państwa, między innymi ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030 PROO.