Akademia Rozwoju

Dołącz do Programu dla kobiet i zdobywaj praktyczne umiejętności, które pozwolą Tobie aktywnie działać i realizować plany.

Akademia Rozwoju

Akademia Rozwoju – Program dla kobiet

Program Akademia Rozwoju powstał, aby zwiększać szanse i pokazywać możliwości rozwoju kobietom, które z różnych powodów pozostają mniej aktywne w życiu społecznym i zawodowym.

Dzięki udziałowi w Programie uczestniczki dowiedzą się w jaki sposób zaplanować i założyć działalność gospodarczą korzystając z narzędzi dostępnych w Internecie, jak stworzyć stronę internetową swojej firmy, a także jak z wykorzystaniem metody myślenia projektowego realizować swoje pomysły na projekty społeczne i biznesowe. To wszystko każda uczestniczka będzie mogła przetestować w trakcie warsztatów i konsultacji wspólnie z naszymi trenerami.

Razem pokażemy, że zmian można dokonywać na każdym etapie życia.

Program powstał dzięki wsparciu finansowemu organizacji Google.org, która doceniła jego potencjał społeczny i rozwojowy.

Masz pytania na temat Programu? Napisz do nas!

Zarejestruj się / Zaloguj się

Maria Skłodowska-Curie

„Trzeba mieć wytrwałość i wiarę w siebie. Trzeba wierzyć, że człowiek jest do czegoś zdolny i osiągnąć to za wszelką cenę.“

Akademia Rozwoju – ten Program jest dla Ciebie

Weź udział w Programie i działaj!

Program Akademia Rozwoju został stworzony z myślą o kobietach, które mimo trudniejszej sytuacji społecznej i zawodowej, chcą aktywnie działać i zdobywać nowe umiejętności. Do udziału w Programie zapraszamy mieszkanki mniejszych miast i terenów wiejskich.

Dołącz do nas jeżeli mieszkasz w mniejszej miejscowości lub na terenach wiejskich, pochodzisz z wielodzietnej rodziny, masz niski dochód w gospodarstwie domowym, posiadasz orzeczenie o niepełnosprawności, pozostajesz dłużej poza rynkiem pracy, a jednocześnie jesteś gotowa na podjęcie nowego wyzwania i dzięki nowym kompetencjom i umiejętnościom chcesz wziąć swój los we własne ręce.

Zgłoś się do nas, jeśli Twoja obecna sytuacja życiowa nie pozwala Tobie realizować planów!

Akademia Rozwoju - rozwój przez działanie

Program składa się z różnych działań, które są bezpłatne dla wszystkich uczestniczek.

Zobacz, co zaplanowaliśmy.

Kurs z podstaw tworzenia i edycji stron internetowych

W czasie kursu złożonego z trzech warsztatów dowiesz się jak w prosty sposób przygotować i edytować strony internetowe. Nauczysz się jak przenieść swój pomysł na biznes lub projekt do sieci. Po zakończeniu pełnego kursu będziesz mogła pokazać efekt swojej pracy i skorzystać z niego w przyszłości.
Ikona szkolenie cyfrowe.

Szkolenie Działalność gospodarcza – podstawowe aspekty finansowe i prawne

Podczas warsztatu otrzymasz podstawową wiedzę z zakresu prowadzenia własnej firmy – w tym etapy zakładania własnej firmy − oraz pozostałe alternatywne formy współpracy (np. umowa o pracę, umowa zlecenia). Nauczysz się także podstaw prawnych i finansowych prowadzenia firmy.
Ikona szkolenia z księgowości.

Szkolenia z myślenia projektowego (design thinking)

Podczas warsztatów dowiesz się jak przygotować się do nowych planów, tworzyć proste, ale nowatorskie rozwiązania codziennych wyzwań. Po zakończeniu warsztatu będziesz potrafiła stworzyć prototyp własnego rozwiązania oraz zaplanować działania w projekcie.
Ikonka design thinking.

Mentoring i zajęcia z coachami

Uczestniczki Programu otrzymają wsparcie doświadczonych mentorek. Zaplanowaliśmy także warsztaty z coachami, którzy pokażą jak szukać w sobie motywacji i siły do podejmowania ważnych decyzji.
Ikonka mentoring.

Społeczność

Akademia Rozwoju to społeczność firmy, organizacji i instytucji, dla których aktywizowanie społeczne i zawodowe kobiet jest ważnym działaniem. W ramach działań społeczności umożliwiamy wymianę doświadczeń i spotkania uczestniczek z przedstawicielkami biznesu i organizacji społecznych.
Ikonka społeczność.

Wydarzenia dodatkowe

Uczestniczki Programu będą mogły wziąć udział w dodatkowych inspirujących wydarzeniach. W ich trakcie uzupełnią wiedzę z obszarów, które są dla nich ważne, a także nawiążą nowe kontakty.
Ikona wydarzenia dodatkowe.

Kurs z podstaw tworzenia i edycji stron internetowych

Ikona szkolenie cyfrowe.

Szkolenie Działalność gospodarcza – podstawowe aspekty finansowe i prawne

Ikona szkolenia z księgowości.

Szkolenia z myślenia projektowego (design thinking)

Ikonka design thinking.

Mentoring i zajęcia z coachami

Ikonka mentoring.

Społeczność

Ikonka społeczność.

Wydarzenia dodatkowe

Ikona wydarzenia dodatkowe.

Zobacz opinie uczestniczek

Rekomendacja to najlepsza ocena! Zobacz, co o warsztatach Akademii Rozwoju napisały uczestniczki

Grafika symbolizująca zapis do newslettera.

Kalendarz zajęć

Zobacz kalendarz zajęć na maj.

Pobierz plik

Inspirujemy każdego dnia

Zobacz co robimy, jak się rozwijamy

Najczęściej zadawane pytania

Chcesz się dowiedzieć więcej o Programie, zobacz odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania. Jeżeli nie ma tutaj informacji, która Ciebie interesuje, napisz do nas: akademia@fundacja.pfr.pl

Kto jest Organizatorem Programu Akademia Rozwoju?

Organizatorem Programu jest Fundacja Polskiego Funduszu Rozwoju, z siedzibą w Warszawie na ul. Kruczej 50.

Jaki jest cel Programu?

Program ma charakter szkoleniowy. Jego Celem jest:

1. wsparcie kobiet poprzez edukację i wiedzę, aby umożliwić im polepszenie ich sytuacji ekonomicznej i społecznej − dać praktyczne umiejętności cenione na rynku pracy, aby mogły rozwijać się zarówno jako pracodawcy, jak i pracownicy,
  2. przekazanie uczestniczkom Programu narzędzi i motywacji, które umożliwią im zwiększenie aktywności oraz dodadzą pewności siebie, pomogą w podejmowaniu odważnych decyzji, wyznaczaniu sobie celów i zwiększą świadomość znaczenia relacji międzyludzkich (networkingu) dla rozwoju zawodowego i osobistego.
Do Kogo jest skierowany Program?

Program jest skierowany jest wyłącznie do kobiet, które ukończyły 18 rok życia i spełniają co najmniej dwa z poniższych warunków:

1. mieszkają na obszarach wiejskich i w małych miejscowościach
  2. pozostają bezrobotne
  3. mają niskie zarobki w gospodarstwie domowym
  4. w ich rodzinie występują problemy społeczne (np. piecza zastępcza, itp.)
  5. są matkami samotnie wychowującymi dzieci
  6. mają orzeczoną niepełnosprawność
  7. są rodzicami w rodzinach wielodzietnych bądź pochodzą z takiej rodziny (więcej niż 3 dzieci)
  8. w ich życiu występuje inny niż wymienione wyżej istotny czynnik, który powoduje ich wyłączenie z aktywności społecznej lub zawodowej.
W jaki sposób mogę dołączyć do Programu?
Aby wziąć udział w Programie wystarczy wypełnić formularz rejestracyjny i po otrzymaniu pozytywnej informacji od Organizatora, czyli Fundacji Polskiego Funduszu Rozwoju, zalogować się na Platformę szkoleniową. Dane do logowania na Platformę otrzyma indywidualnie na podanego podczas rejestracji maila każda osoba, która zostanie zakwalifikowana do udziału.
Jakie warunki muszę spełnić, aby dołączyć do Programu?

Aby dołączyć do Programu należy wypełnić formularz rejestracyjny i wskazać w nim jakie czynniki sprawiają, że aktualnie nie jest się aktywnym społecznie i zawodowo. Do rejestracji potrzebny będzie adres mailowy, na który zostanie przesłana informacja o udziale w Programie.

Co mam zrobić, jeżeli nie posiadam adresu mailowego?

To żaden problem. Wystarczy podać numer telefonu w formularzu rejestracyjnym i wyrazić zgodę na kontakt telefoniczny naszego trenera. Podczas rozmowy trener wytłumaczy, krok po kroku w jaki sposób założyć adres mailowy i korzystać ze skrzynki.

Kiedy otrzymam potwierdzenie udziału w Programie?

Każda osoba, która wypełni formularz rejestracyjny, otrzyma informację zwrotną pocztą elektroniczną o rezultacie naboru (dołączeniu bądź nie) w ciągu 48 godzin od momentu wysłania formularza rejestracyjnego.

Jakie działania są zaplanowane w ramach Programu?

Uczestniczki Programu: - biorą udział w bezpłatnym kursie online składającym się z czterech warsztatów z tworzenia i edycji stron internetowych, wykorzystania narzędzi online do realizacji własnych projektów w sieci, z zajęć z podstaw zakładania i prowadzenia działalności; - mają dostęp do dodatkowych bezpłatnych szkoleń – miedzy innymi warsztatów z myślenia projektowego (design thinking); - otrzymują dodatkowe bezpłatne materiały edukacyjne i wskazówki gdzie szukać wiedzy i możliwości zdobywania nowych kompetencji; - mogą uczestniczyć w wydarzeniach mentoringowych i spotkaniach społeczności kobiet zaangażowanych w Program.

Co jest wymagane, aby wziąć udział w warsztatach?

Aby wziąć udział w warsztatach, należy zalogować się na platformę szkoleniową używając podanego w trakcie rejestracji adresu mailowego oraz hasła, które zostanie wysłane do każdej uczestniczki w mailu potwierdzającym udział w Programie.

Po zalogowaniu na platformę, należy wybrać zakładkę „Kalendarz warsztatów” i zapisać się na wybrane terminy warsztatów.

Następnie w dniu warsztatu należy kliknąć w link spotkania online dostępny zarówno w mailu z przypomnieniem o warsztacie, jak i na platformie szkoleniowej na „kafelku” wybranego warsztatu.

Czy do udziału w Programie potrzebna jest wiedza z programowania?

Do udziału nie potrzebna jest wiedza z żadnego tematu, którego dotyczą warsztaty. Wszystkie zajęcia zaczynamy od poziomu podstawowego. Dla osób bardziej zaawansowanych zaproponujemy dodatkowe materiały i warsztaty.

Czy do udziału w Programie potrzebny jest sprzęt elektroniczny?

Do udziału potrzebne będzie urządzenie (telefon, tablet lub komputer) z dostępem do Internetu. Dzięki temu każda Uczestniczka bezie mogła na żywo brać udział w warsztatach i zdobywać nowe umiejętności.

Co muszę zrobić, aby otrzymać Certyfikat udziału w Programie?
Certyfikat udziału w Programie otrzyma każda Uczestniczka, która weźmie udział w kursie składającym się z czterech warsztatów obowiązkowych oraz dodatkowo uzupełni swoją wiedzę biorąc udział w dowolnie wybranym innym kursie lub warsztacie kompetencyjnym.
Jakie informacje pojawią się na Certyfikacie?

Na certyfikacie pojawi się:

• imię i nazwisko uczestniczki
  • nazwy warsztatów, w których uczestniczyła
  • nazwy organizatorów
  • podpisy Organizatorów i trenerów.
W przypadku pytań dotyczących Akademii Rozwoju w jaki sposób mogę się skontaktować z Fundacją?

Poznaj swoich przyszłych trenerów

Zobacz kto poprowadzi warsztaty w ramach naszego Programu i z kim będziesz mogła zdobywać nowe umiejętności i cenne kompetencje.

Zdjęcie trenera Akademii Rozwoju - Anna Andrychowska.

Anna Andrychowska

Trenerka

Absolwentka japonistyki Uniwersytetu Warszawskiego, obecnie edukatorka w CDT w Warszawie.

Zdjęcie trenera Akademii Rozwoju - Zbigniew Bujak.

Zbigniew Bujak

Trener

Specjalista do spraw dydaktyki i Trener w Centralnym Domu Technologii.

Specjalista do spraw dydaktyki i Trener w Centralnym Domu Technologii.

Zdjęcie trenera Akademii Rozwoju - Kamila Czerwińska.

Kamila Czerwińska

Trenerka

Doświadczona menedżerka, certyfikowana trenerka, coach, moderatorka metody design thinking i system thinking.

Zdjęcie trenera Akademii Rozwoju - Łukasz Dzieran.

Łukasz Dzieran

Trener

Edukator, trener, popularyzator nauki w Centralnym Domu Technologii.

Edukator, trener, popularyzator nauki w Centralnym Domu Technologii.

Zdjęcie trenera Akademii Rozwoju - Łukasz Grygiel.

Łukasz Grygiel

Trener

Autor bloga i podcastu o edukacji finansowej dzieci i młodzieży skierowanego dla rodziców „Sto Monet”.

Zdjęcie trenera Akademii Rozwoju - Agnieszka Mróz.

Agnieszka Mróz

Trenerka

Projektantka usług, badaczka, moderatorka procesów design thinking.

Projektantka usług, badaczka, moderatorka procesów design thinking.

Zdjęcie trenera Akademii Rozwoju - Agnieszka Tomaszewska.

Agnieszka Tomaszewska

Trenerka

Asystentka, koordynatorka, specjalistka, facylitatorka, wolontariuszka.

Asystentka, koordynatorka, specjalistka, facylitatorka, wolontariuszka.

Zobacz, co się dzieje w Programie

AR_relacja_foto 1
AR_relacja_foto 2
AR_relacja_foto 3
AR_relacja_foto 4
AR_relacja_foto 6
AR_relacja_foto 7
AR_relacja_foto 8
AR_relacja_foto 9

Chcesz się zainspirować? Zapisz się na nasz Newsletter i bądź na bieżąco!

Zobacz kto nas wspiera

Zobacz kto nas inspiruje

Zostań Partnerem Akademii Rozwoju i inspiruj razem z nami! Napisz do NAS

Zobacz kto nam Patronuje