Mecenat nad Galerią Porczyńskich

Fundacja PFR od 09.2018 jest mecenasem Muzeum im. Jana Pawła II i opiekunem znajdującej się w nim kolekcji Carroll-Porczyńskich.

W ramach współpracy Fundacja PFR wsparła finansowo niezbędne inwestycje w Galerii oraz między innymi zakup ubezpieczenia kolekcji.

Kolekcję tworzy zbiór ponad 400 dzieł sztuki zgromadzony przez małżeństwo Janiny i Zbigniewa Caroll-Porczyńskich. Obrazy reprezentują większość szkół malarstwa europejskiego i pochodzą z pracowni wybitnych twórców ostatnich sześciu wieków.
Kolekcja, komponowana według konsekwentnego zamysłu, stanowi unikat w skali Polski oraz Europy.

Polskie Kręgi Sztuki w Chinach

Festiwal Polskie Kręgi Sztuki w Chinach to wydarzenie kulturalne promujące polską kulturę i sztukę.

W ramach trzeciej edycji festiwalu (21.10.2018-15.12.2018) Fundacja Polskiego Funduszu Rozwoju została Sponsorem Projektu, w którym wzięli udział wybitni polscy twórcy m.in. muzyki klasycznej, filmu, plakatu i gier video (m.in. Grzegorz Niemczuk, Maciej Zakościelny, Sebastian Kubica czy Aleksander Caban).

HackArt

HackArt to pierwszy w Polsce hackathon muzealny, zorganizowany przez Muzeum Narodowe w Warszawie (MNW) we współpracy z Fundacją PFR jako Partnerem Strategicznym, który odbył się w dniach 26-27 maja 2018 r. w zabytkowych wnętrzach MNW.

Dzięki wsparciu Fundacji PFR możliwe było pokrycie kosztów warsztatów UX przed Hackathonem, stypendiów podróżnych dla uczestników Hackatonu oraz zakup nagród. Celem HackArt było wypracowanie nowatorskich rozwiązań na styku sztuki i nowych technologii.

Hackathon to maraton projektowania. Wydarzenie skierowane było do programistów i innych osób związanych z rozwojem oprogramowania. Uczestnicy stanęli przed zadaniem zgłębienia określonego wyzwania  związanego z funkcjonowaniem MNW, a następnie opracowali rozwiązania technologiczne dla muzeum. Zwyciężył projekt aplikacji webowej opartej na sztucznej inteligencji, która zamienia każdą wizytę w muzeum w poszukiwanie tajemnic ukrytych na obrazach.