Wolontariusze Grupy PFR pomagają przez cały rok – podsumowujemy Wolontariat 2021

Rok 2021 obfitował w działania wolontariackie realizowane przez pracowników Grupy Kapitałowej PFR. Nasi wolontariusze wspierali akcje charytatywne, dzielili się wiedzą ekspercką, przekazywali dary oraz aktywnie gromadzili fundusze na cele społeczne.

W tym roku zainaugurowaliśmy nasz autorski projekt „Wolontariusze na Start”, mobilizujący pracowników do zgłaszania własnych pomysłów niesienia pomocy. Zgłoszone projekty były bardzo różnorodne: odwiedziliśmy dzieci z gdańskiej pieczy zastępczej, urządziliśmy zielony kącik obok praskiej świetlicy w Warszawie, posadziliśmy drzewa przy szkole w Wyczółkach, przeprowadziliśmy warsztaty i mentoring dla podopiecznych projektu „Samodzielni”, a także zorganizowaliśmy lekcje dla młodzieży nt. bezpieczeństwa w sieci.

Cieszymy się z zaangażowania pracowników Grupy Kapitałowej PFR w akcje z obszarów społecznych. Widzimy, że w organizacji jest duża potrzeba realizacji projektów wolontariatu pracowniczego. Chyba nie ma lepszej formy integracji zespołu niż wspólne niesienie pomocy!
- mówi Dominika Szczepłek, koordynatorka Wolontariatu

W 2021 roku po raz kolejny pracownicy Grupy Kapitałowej PFR zaangażowali się w wyzwanie  „Aktywny Wolontariat” z Activy. Akcja polegała na zdrowej rywalizacji pomiędzy pracownikami, którzy biegając lub jeżdżąc na rowerze, gromadzili pieniądze. Zdobyte fundusze przekazano na wybrane przez uczestników cele charytatywne. W tegorocznej edycji „Aktywnego Wolontariatu” zebraliśmy aż 50 tysięcy złotych, które przekazaliśmy Fundacji „Z serca dla serca” z Kępia Zaleszańskiego oraz Stowarzyszeniu Hospicjum Domowe z Chełma.

Nasi wolontariusze w ramach programu grantowego „Wakacyjna AktywAKCJA” przez całe lato odwiedzali podopiecznych organizacji społecznych z całej Polski. Wspólnie z ambasadorem projektu – Jaśkiem Melą – wspierali lokalne instytucje w realizacji projektów aktywizujące dzieci i młodzież podczas wakacji. Wolontariusze uczestniczyli w zajęciach sportowych i artystycznych, skierowanych do osób z niepełnosprawnościami czy pochodzących z uboższych lub niepełnych rodzin, wspierali organizatorów i animowali aktywności, a nawet brali udział w wycieczkach i warsztatach edukacyjnych, podczas których razem z dziećmi i młodzieżą spędzali czas.

Działaniami charytatywnymi, które cieszyły się duża popularnością okazały się także akcje przekazywania darów. Kolejny rok z rzędu pracownicy-darczyńcy włączyli się w zbiórkę do ogólnopolskiej Szlachetnej Paczki. Tym razem zaangażowało się w nią aż 300 pracowników, którzy wspólnie przygotowali kartony wypełnione podarkami dla potrzebujących rodzin. Równie chętnie włączyliśmy się do akcji charytatywnej „Podaruj misiaka dla dzieciaka”, polegającej na zbieraniu pluszaków i zabawek, które następnie przekazaliśmy do najmłodszych pacjentów onkologicznych z Centrum Onkologii w Gliwicach.

To był naprawdę niezwykły rok. Dziękujemy wszystkim wolontariuszom za ich czas, energię i zaangażowanie!

Program Akademia Rozwoju wystartował – relacja z inauguracji
Wspólnie z seniorami oswajamy technologie - podsumowanie Projektu edukacyjnego