W kierunku bardziej egalitarnego rynku pracy - Fundacja PFR wspiera projekt Her Impact

Talent, umiejętności, wiedza i kompetencje – to składniki sukcesu w życiu zawodowym. Zapewne każdy intuicyjnie czuje, że osoba posiadająca te walory powinna mieć szanse na zrobienie kariery. Okazuje się jednak, że te elementy to tylko część składowych, ponieważ w rzeczywistości oprócz nich znaczenie ma także płeć osoby, która je posiada. Ta sytuacja powoduje, że mówimy o nierównościach na rynku pracy i szukamy rozwiązań, aby te nierówności niwelować. Stąd zaangażowanie Fundacji PFR w działanie i rozwój Her impact, czyli platformy dla kobiet, która ma im pomóc w odnoszeniu sukcesów i wspierać ich kariery.

Fundacja PFR została partnerem Her impact , ponieważ aplikacja odpowiada na problem braku reprezentacji kobiet w biznesie na wysokich stanowiskach. Oferuje edukację online w formie artykułów, wideo, podcastów i e-booków. Na platformie będą także publikowane oferty pracy, jak również sesje Q&A czy webinary z Ekspertami. Her impact została stworzona również po to, aby wspierać tworzenie społeczności kobiet online.

Cieszymy się, że możemy wspierać to nowoczesne narzędzie i mocno trzymamy kciuki, aby dzięki aplikacji kobiety miały większe szanse na budowanie własnych ścieżek rozwoju, ale przede wszystkim liczymy na to, że dzięki niej kobiety zaczną chętniej i częściej pomagać sobie nawzajem w nabywaniu nowych, cennych umiejętności.

– mówi Magdalena Grzankowska, Członek Zarządu Fundacji PFR.

Aplikacja to także szansa dla tych kobiet, które dopiero wkraczają na rynek pracy, dlatego Fundacja PFR zamierza bezpłatnie udostępniać aplikację swoim podopiecznym z różnych projektów m.in. dziewczynom wkraczającym w dorosłość, które uczestniczą w projekcie #SamoDZIELNI.

Platforma miała swoją premierę 23 marca. W ciągu zaledwie kilku dni zarejestrowało się na niej prawie 3 tysiące kobiet. W Her impact odbyła się również pierwsza sesja Q&A z Ekspertkami, w której udział wzięło kilkadziesiąt kobiet. Wokół aplikacji obecnych jest ponad 50 ekspertów oraz mentorów z 7 krajów. W dniu startu twórcy Her impact zainaugurowali również akcję #rozwijamsiedlasiebie. Ma ona na celu umożliwienie młodym ludziom rozwoju osobistego online, dzięki udziałowi w wirtualnych spotkaniach z Ekspertkami i Ekspertami i zdobywania wiedzy mimo panującej pandemii.

Fundacja PFR wspiera Seniorów i lokalne inicjatywy w czasie epidemii
Fundacja PFR przekazuje ponad 4,5 mln złotych na walkę z koronawirusem