Fundacja PFR rozpoczyna trzecią edycję projektu SamoDZIELNI

Zdjęcie Ambasadorów Projektu SamoDZIELNI.

Po raz trzeci wspieramy podopiecznych pieczy zastępczych w wejściu na rynek pracy. Za nami już dwie edycje Projektu SamoDZIELNI, podczas których umożliwiliśmy 54 uczestnikom zdobycie nowych kompetencji i praktycznej wiedzy potrzebnej na rynku pracy. Każdemu z SamoDZIELNYCH wręczyliśmy „Bony na rozwój”. Dzięki wsparciu wolontariuszy-ekspertów Grupy PFR i Partnerów Projektu przeprowadziliśmy 80 godzin warsztatów i aż 30 godzin indywidualnych konsultacji. Teraz czas na kolejną edycję!

Tym razem do projektu zaprosiliśmy Ambasadorów - Amelię, Arka i Konrada, czyli uczestników poprzednich edycji - którzy dodatkowo zmotywują swoich rówieśników biorących udział w obecnej edycji. Jednocześnie sami będą mieli możliwość zdobyć nowe cenne kompetencje dzięki dodatkowym szkoleniom.

Ta edycja projektu będzie wyjątkowa dzięki obecności Ambasadorów – młodych osób, które chcą swoim doświadczeniem i motywacją wspierać swoich rówieśników. Bardzo się cieszymy, że w ten sposób będą kontynuowali swoja przygodę z SamoDZIELNYMI

– mówi Sebastian Mackiewicz, koordynator projektu.

Celem Projektu SamoDZIELNI jest wsparcie młodzieży, która rozpoczyna swoją karierę zawodową, poprzez podniesienie poziomu kompetencji miękkich i umiejętności praktycznych. Realizowane w ramach Projektu warsztaty mają pomóc w zdefiniowaniu talentów i predyspozycji uczestników oraz przygotować się do rozpoczęcia życia zawodowego.

Działania edukacyjne i rozwojowe przewidziane w Projekcie obejmują nie tylko szkolenia kompetencyjne, ale również spotkania z ekspertami prawa pracy czy finansów oraz konsultacje indywidualne w zakresie pisania cv czy przygotowania do rozmów kwalifikacyjnych. Analogicznie jak w poprzednich edycjach, każdy z uczestników otrzyma od naszej Fundacji „Bon na rozwój”, czyli sfinansowanie udziału w dodatkowych szkoleniach i kursach zawodowych oraz dyplom potwierdzający udział w Programie.

Program realizowany będzie w formie trzech weekendowych zjazdów warsztatowych online oraz stacjonarnie. Zajęcia stacjonarne będą odbywać się w Centralnym Domu Technologii w Warszawie.

Za nami pierwsze spotkanie z uczestnikami 3. Edycji Projektu #SamoDZIELNI
#SamoDZIELNI już znają tajniki pisania CV – kolejny zjazd warsztatowy za nami