3. edycja projektu #SamoDZIELNI już za nami!

Podsumowanie 3. edycji projektu #SamoDZIELNI.

Trzy miesiące, jedenastu wolontariuszy, czterdzieści dwie godziny przeprowadzonych zajęć i indywidualnych konsultacji, dwudziestu dziewięciu uczestników i tyle samo przekazanych bonów na rozwój. Tak w liczbach prezentuje się zakończona właśnie 3. edycja projektu #SamoDZIELNI.

W tym roku kolejnych 29 młodych ludzi, wychowanków pieczy zastępczej, zdobywało nowe kompetencje i umiejętności. W tej edycji motywowała ich trójka ambasadorów programu, czyli uczestników poprzednich edycji. Podczas zajęć warsztatowych uczestnicy projektu nabywali nowe, praktyczne umiejętności w zakresie prezentacji, pracy zespołowej, a także procesów związanych z poszukiwaniem pracy. Uczyli się także rozwijać w sobie automotywację i wzmacniali poczucie skuteczności własnych działań, analizowali swoje mocne strony i odkrywali talenty. Te kompetencje uzupełniali wiedzą z zakresu komunikacji, współpracy i budowania relacji z innymi ludźmi. Ich postępy relacjonowaliśmy przez trzy miesiące.

W miniony weekend zaprosiliśmy wszystkich do Centralnego Domu Technologii na galę podsumowującą. Tam spotkaliśmy się z uczestnikami, ambasadorami projektu, wolontariuszami PFR oraz przedstawicielami Partnerów. Wspólnie podsumowaliśmy zdobytą wiedzę i pogratulowaliśmy wytrwałości i zaangażowania.

Podczas gali zostały rozdane Bony na rozwój, czyli nierozłączne już elementy projektu, które pomagają wszystkim uczestnikom zrealizować swoje marzenie, plan czy pasję. Dodatkowo wszyscy otrzymali tablety od Partnera Projektu firmy Samsung oraz certyfikaty uczestnictwa i pamiątki. To nie wszystko – każdy SamoDZIELNY mógł także skorzystać z sesji zdjęciowej i zrobić sobie zdjęcie portretowe wykonane przez profesjonalnego fotografa, które być może już wkrótce przyda mu się przy komponowaniu pierwszego CV.

Cieszymy się, że po raz kolejny mogliśmy wesprzeć młodych ludzi w starcie na rynku zawodowym. Misją naszej firmy jest ułatwienie młodzieży dostępu do nowoczesnej edukacji oraz wyrównywanie szans. Dlatego mamy nadzieję, że dzięki tabletom podopieczni będą mogli poszerzać swoją wiedzę czy rozwijać zainteresowania – także te zawodowe

–  powiedziała Magdalena Olborska, CSR Manager w Samsung Electronics Polska.

Bez wątpienia było to wydarzenie wyjątkowe. Bardzo gratulujemy wszystkim SamoDZIELNYM i życzymy im wielu sukcesów. Jednocześnie dziękujemy naszym wolontariuszom GK PFR, za pełne zaangażowanie w dzieleniu się wiedzą i umiejętnościami z uczestnikami Projektu, a naszym Partnerom – Ministerstwu Rodziny i Polityki Społecznej oraz firmie Samsung, a także Patronom medialnym – redakcjom Super Expressu i Eski za wsparcie merytoryczne oraz komunikacyjne.

Rozpoczęliśmy IV. edycję projektu SamoDZIELNI
Kolejny weekend pełen wrażeń dla uczestników Programu #SamoDZIELNI