Nowa siedziba Fundacji Polskiego Funduszu Rozwoju

PFR S.A.
Nowa siedziba Fundacji Polskiego Funduszu Rozwoju

Od dn. 30 lipca 2018 r. siedziba Fundacji mieści się w budynku CEDET w samym sercu Stolicy. Jesteśmy tym bardziej dumni, iż budynek ten posiada bardzo bogatą i ciekawą historię.

Powstał on w latach 1948-52 i był dziełem wybitnych architektów Zbigniewa Ihnatowicza i Jerzego Romańskiego. Projektanci zakładali, że będzie on „lampionem oświetlającym miasto”. Został zaprojektowany w stylu modernistycznym, mimo, że w odbudowywanej Warszawie rządził wówczas socrealizm. Szybko stał się znakiem rozpoznawczym stolicy. Jako jeden z pierwszych budynków w Polsce miał całkowicie przeszkolone elewacje, ruchome schody i parking podziemny.

Był to najbardziej oblegany sklep w Warszawie. Przyczyną tego była przede wszystkim sprzedaż szczególnie rzadkich towarów z importu. W budynku skupiało się nie tylko życie handlowe stolicy. Zlokalizowane w nim kawiarnie były popularnym miejscem spotkań towarzyskich.  Na szóstym piętrze znajdowała się największa wówczas w Warszawie restauracja “Stolica” na 400 miejsc. Nieodłącznym elementem działalności Cedetu były pokazy mody. W latach 50-tych i 60-tych było to jedyne miejsce w Polsce, w którym odbywały się takie wydarzenia.

Awangardowa architektura oraz stylowe wnętrza spowodowały, że budynek był wykorzystywany jako tło akcji filmów fabularnych. Kawiarnia zagrała w filmie „Lekarstwo na miłość”, a wnętrza w „Ósmym dniu tygodnia” Aleksandra Forda, gdzie para kochanków spędza niezapomnianą noc. Budynek pojawia się również w filmie ”Do widzenia, do jutra”, debiucie reżyserskim Janusza Morgensterna.

We wrześniu 1975 r. Cedet strawił pożar. Odbudowa przyniosła zmianę konstrukcji przeszklonej elewacji, co sprawiło, że budynek stracił swój najbardziej charakterystyczny element. Wtedy też zniknął charakterystyczny neon. Dodatkowo w latach 80. zmienił się asortyment sklepu - stał się on domem handlowym z produktami dla dzieci. To wszystko obniżyło jego prestiż. Zakończony niedawno remont przywrócił budynek w kształcie z lat największej świetności.

PFR S.A.
Rusza nowy program mentoringowy dla start-upów – poznaj Sieć Mentorów PFR