Mecenat nad Galerią Porczyńskich

Mecenat nad Galerią Porczyńskich

Fundacja PFR jest mecenasem Muzeum i opiekunem Kolekcji im. Jana Pawła II („Galeria Porczyńskich”). Naszym celem jest przywrócenie i upowszechnienie dostępu do cennych zasobów kultury i sztuki, aby mogło korzystać z nich jak najwięcej osób. Kolekcję tworzy zbiór ponad 400 dzieł sztuki zgromadzony przez małżeństwo Janiny i Zbigniewa Caroll-Porczyńskich.

Znajdujące się w niej obrazy reprezentują większość szkół malarstwa europejskiego i pochodzą z pracowni wybitnych twórców ostatnich sześciu wieków. Kolekcja była świadomie gromadzona według podwójnego kryterium: historyczno-artystycznego oraz tematycznego. Koncentruje się wokół tematów: Biblia i Święci, Mitologia i alegoria, Portret oraz Martwa natura i pejzaż.

Należy podkreślić iż kolekcja, komponowana według konsekwentnego zamysłu, stanowi unikat w skali Polski oraz Europy. Ze względu na swoją wyjątkową kompozycję, ogromną wartość artystyczną, historyczną i materialną dla narodu polskiego, Jan Paweł II pozwolił nosić jej swoje imię.
W kolekcji znajduje się jedyny w Polsce obraz Vincenta Van Gogha „Farma w Hoogeveen”, namalowany w Hadze w 1883 r.

Znalezione obrazy dla zapytania muzeum kolekcji im jana pawla ii

Centralny Dom Technologii już otwarty
PFR Sieć Mentorów

Fundacja PFR angażuje się w projekty kulturalne i artystyczne