pomocdlaukrainy CDT

Fundacja PFR zaprasza rodziny z Ukrainy 17 marca do CDT

#razemdlaukrainy_Fundacja_CDT

17 marca w Centralnym Domu Technologii w Warszawie odbędzie Dzień Edukacyjny dla rodzin z Ukrainy organizowany przez naszą Fundację. Tego dnia dzieci w każdym wieku będą mogły spędzić czas na edukacji i zabawie, a w tym czasie ich rodzice otrzymają możliwość rozmowy z ekspertami rynku pracy, zdrowia oraz z prawnikiem. Udział w wydarzeniu jest bezpłatny.

Możliwość otrzymania rzetelnej informacji, w spokojnej atmosferze – taki jest cel nadchodzącego wydarzenia. Fundacja PFR postanowiła przygotować takie działanie, ponieważ wiele z osób, które przybyły w ostatnich dniach do naszego kraju z ogarniętej wojną Ukrainy, nie ma możliwości w skupieniu i kompleksowo dowiedzieć się w jaki sposób ich pobyt można zalegalizować, jak podjąć pracę, uzyskać opiekę medyczną czy zapisać dzieci do placówek oświatowych.

Zdajemy sobie sprawę z tego, że osoby, które przybyły do Polski, to w większości rodziny, które muszą zreorganizować w krótkim czasie całe swoje życie i przygotować się być może również na dłuższy pobyt. Chcemy im to ułatwić. Dlatego zapraszamy całe rodziny do CDT

– mówi Magdalena Grzankowska, Prezes Zarządu Fundacji PFR

Uczestnicy spotkania będą mogli znalezienie ekspertami z Ministerstwa Rodziny i Polityki Społecznej, Wojewódzkiego Urzędu Pracy, Urzędu Pracy miasta stołecznego Warszawy, a także dowiedzieć się więcej na temat możliwości otrzymania opieki zdrowotnej dzięki obecności przedstawiciela Ministerstwa Zdrowia. W planie jest także wsparcie prawne i psychologiczne.

Podczas wydarzenia będzie zapewniony udział tłumaczy oraz wyżywienie i opieka nad dziećmi.

Zachęcamy do przekazywania do informacji o tym wydarzeniu przebywającym w Warszawie rodzinom z Ukrainy. W tym celu przygotowaliśmy ZAPROSZENIE W JĘZYKU UKRAIŃSKIM

Zgłoszenia przyjmowane są zarówno przez Fundację PFR, jak i zespół CDT, również w języku ukraińskim mailowo edukacja@cdt.pl oraz telefonicznie 665 470 554.

Fundacja PFR zorganizowała Dzień Edukacyjny dla rodzin z Ukrainy w CDT – relacja
Fundacja PFR prowadzi zbiórki na rzecz Ukrainy

Warunki RODO