Fundacja PFR wspiera pierwszy w Polsce hackathon muzealny

Fundacja PFR wspiera pierwszy w Polsce hackathon muzealny

HackArt to pierwszy w Polsce hackathon muzealny, organizowany przez Muzeum Narodowe w Warszawie (MNW) we współpracy z Fundacją PFR. Jego celem jest wypracowanie nowatorskich rozwiązań na styku sztuki i nowych technologii. Odbędzie się w dniach 26-27 maja 2018 r., w zabytkowych wnętrzach MNW.

Hackathon to inaczej maraton projektowania - wydarzenie kierowane do programistów, podczas którego informatycy i inne osoby związane z rozwojem oprogramowania, jak projektanci grafiki, twórcy interfejsów i menedżerowie projektów, stają przed zadaniem rozwiązania określonego problemu związanego z projektowaniem.

Podczas premierowej edycji HackArt uczestnicy zmierzą się̨ z problemami dotyczącymi rozwiązań technologicznych dla Muzeum Narodowego.W zespołach opracują projekt i narzędzia, które pomogą włączyć nowe technologie do codziennej pracy MNW, pomogą w jego promocji, wprowadzą elementy automatyzacji służące upowszechnianiu jego działań i zasobów. HackArt będzie także okazją do przetestowania możliwości sztucznej inteligencji w kontekście kultury i sztuki.

Do udziału w hackathonie Muzeum zaprasza osoby początkujące, jak i bardziej doświadczone: programistów - szczególnie tych zainteresowanych AI, grafików, projektantów interakcji (UX, UI), analityków danych, marketingowców, osoby zajmujące się promocją, studentów i absolwentów kierunków artystycznych lub historii sztuki.

W Fundacji PFR działamy na rzecz rozwoju i upowszechniania dostępu do zasobów kultury i sztuki wykorzystując w tym celu innowacje i nowe technologie. Dzięki temu doświadczenie obcowania ze sztuką zyskuje nowy wymiar i staje się jeszcze bardziej inspirujące.

Więcej informacji o HackArt

Akademia Private Equity
Fundacja PFR partnerem Global Impact Challenge

Magda zakłada okulary do VR