Fundacja PFR przekazała prawie 280 tys. zł. organizacjom niosącym pomoc Ukrainie

Darowizny dla uchodźców z Ukrainy.

Wsparcie, którego udziela Fundacja PFR od samego początku wojny w Ukrainie, jest skierowane nie tylko na bezpośrednią pomoc uchodźcom – darowizny, wsparcie rzeczowe, pomoc wolontariuszy w punktach recepcyjnych czy przygotowanie mieszkań dla rodzin ukraińskich – to także konkretne celowe dofinansowanie inicjatyw realizowanych przez inne organizacje działające w bardzo różnych obszarach życia społecznego. Szczególnie mocno Fundacja postanowiła wspierać inicjatywy skierowane do dzieci z domów dziecka oraz związane z zakupem urządzeń ratujących życie.

Dotychczas nasza Fundacja przekazała prawie
280 000 zł na projekty realizowane przez 14 innych organizacji. Postanowiliśmy włączyć się w ich działania, bo mają one bardzo wymierne efekty i realizują cele spójne z naszą misją

– mówi Magdalena Grzankowska, Prezes Fundacji PFR.

W ramach działań dofinansowanych przez Fundację zorganizowano pomoc dla uchodźców z pieczy zastępczej z Ukrainy, w szczególności transport, zapewnienie bezpiecznego miejsca w Polsce oraz wsparcie rzeczowe i edukacyjne. Rodzinom zapewniono także bezpieczne miejsce oraz wsparcie rzeczowe, psychologiczne i edukacyjne. Zakupiono także karetki medyczne i samochody do transportu rannych w ramach pomocy humanitarnej na granicy polsko-ukraińskiej.

Wśród organizacji, które otrzymały dofinansowanie znajdują się: Fundacja Polki Mogą wszystko, Stowarzyszenie SOS Wioski Dziecięce, Koalicja na rzecz Rodzinnej Opieki Zastępczej, Stowarzyszenie Federacji Młodzieży Walczącej, Lubelski Oddział okręgowy Polskiego Czerwonego Krzyża, Fundacja przy Centralnym Szpitalu Klinicznym MSWiA w Warszawie, Stowarzyszenie na Rzecz Osób Niepełnosprawnych "Czterolistna Koniczynka", Caritas Polska, Ochotniczą Strażą Pożarną w Koszycach Małych, Podkarpackie Stowarzyszenie dla Aktywnych Rodzin, Fundacja im. Księdza Aleksandra Fedorowicza "Przyjaciele Alego", Inna Ivantsova, Fundacja Mam Serce, Stowarzyszenie Animacji Kultury Pogranicza.

Ogłaszamy listę projektów zakwalifikowanych do Programu „Wakacyjna AktywAKCJA”
Fundacja PFR zebrała i przekazała 120 tys. zł. na rzecz Ukrainy