Fundacja PFR i wolontariusze odwiedzili uczestników programu „Wakacyjna AktywAKCJA” w miejscowości Piecki

Po przyznaniu 53 grantów w programie „Wakacyjna AktywAKCJA” Fundacja Polskiego Funduszu Rozwoju oraz wolontariusze Grupy PFR wyruszyli w Polskę, aby odwiedzić lokalne organizacje oraz spędzić aktywnie czas z dziećmi, dla których te organizacje przygotowały wakacyjne atrakcje.

Pierwszym przystankiem na naszej trasie była wizyta w Gminnym Ośrodku Kultury „PEGAZ” w Pieckach (woj. warmińsko-mazurskie). W ramach projektu realizowanego przez ten Ośrodek, najmłodsi mieszkańcy gminy Piecki mieli okazję uczestniczyć w warsztatach artystycznych oraz w grach i zabawach animacyjnych na świeżym powietrzu. Grant Fundacji przyznany organizacji „PEGAZ” pozwolił na zakup niezbędnych materiałów do zrealizowania zajęć − zakupione zostały akcesoria plastyczne, torby ekologiczne, sprzęt sportowy oraz przybory do gier i zabaw.

Po warsztatach plastyczno-artystycznych na dzieci czekała leśna przygoda podczas zajęć przyrodniczych. W lesie w Nadleśnictwie Strzałowo pod okiem eksperta, najmłodsi uczyli się o różnych gatunkach roślin i tego, jak rozróżniać ślady zwierząt.

Projekt realizowany w Pieckach to dla najmłodszych mieszkańców tej miejscowości jedna z niewielu możliwości udziału w zorganizowanych letnich zajęciach. Dlatego widać było dużą radość i zaangażowanie małych uczestników. Jak się okazało również nasi wolontariusze i pracownicy Ośrodka Kultury bardzo chętnie włączyli się do wszystkich aktywności, bo każdemu brakowało ruchu na świeżym powietrzu i zabawy.

Zapraszamy do obejrzenia relacji z wizyty w Pieckach:

Prawie 1300 uczniów wzięło udział w warsztatach lemowskich w CDT
Fundacja PFR podsumowuje dwie edycje projektu #SamoDZIELNI