Dzięki zaangażowaniu wolontariuszy niemal 300 uchodźców z Ukrainy już wprowadziło się do gotowych mieszkań

Zdjęcie z przekazania mieszkań.

Wiele godzin wytężonej pracy organizacyjnej, logistycznej i fizycznej, zaczęło przynosić wymierne efekty. Już prawie 300 osób, głownie rodzin uciekających przed wojną w Ukrainie wprowadziło się do mieszkań, które Fundacja PFR przygotowała w tym celu i pokrywa koszty administracyjne. Zostały one przekazane na tymczasowe użytkowanie przez PFR Nieruchomości w trzech lokalizacjach − w Dębicy, Krakowie i Mińsku Mazowieckim. Mieszkania te pozostały niezagospodarowane po realizacji programu PFR Nieruchomości „Mieszkania dla Rozwoju”.

Ponad 360 nowych mieszkań, zostało przygotowanych do zamieszkania dzięki zaangażowaniu ponad 140 wolontariuszy z PFR SA, PFR Nieruchomości, PKL oraz firmy Q-modular. Cześć wyposażenia kuchni oraz 70 zestawów AGD zostały przekazane non-profit przez firmy Amica, IKEA i Krosno.

Szczególne podziękowania kieruję do wolontariuszy, którzy spędzili już ponad 1100 godzin przygotowując mieszkania dla przyszłych lokatorów. Ich zaangażowanie umożliwiło realizację tego niesamowitego, bardzo potrzebnego projektu. Nieocenione jest także wsparcie Partnerów – firm Amica, IKEA i Krosno, którzy błyskawicznie odpowiedzieli na nasz apel i bezinteresownie włączyli się w ogromną pomoc rzeczową dla uchodźców z Ukrainy

– mówi Magdalena Grzankowska, Prezes Fundacji PFR.

Dzięki ścisłej i partnerskiej współpracy z Wojewodą Mazowieckim oraz Burmistrzem Dębicy, w każdym tygodniu, kolejne rodziny otrzymują bezpieczne miejsce do życia, w którym mogą przeczekać wojnę i samodzielnie zadbać o swoich bliskich.

Serdecznie Wam dziękujemy!

Zapraszamy na spotkanie z Agatą Roczniak – Ambasadorką Akademii Rozwoju
Zdobądź Certyfikat Akademii Rozwoju i chwal się kompetencjami!