Projekt

Dzięki Fundacji PFR powstaje wyjątkowa kolekcja książek ”Stanisław Lem Poleca”

Dzięki Fundacji PFR powstaje wyjątkowa kolekcja książek ”Stanisław Lem Poleca”

Projekt „Rok Lema w CDT” to cała pula wydarzeń i działań artystyczno-naukowo-kulturalnych, które trwają przez cały rok 2021. Jednym z zaplanowanych przedsięwzięć, realizowanych we współpracy z Fundacją Nowoczesna Polska, jest unikatowa kolekcja “Stanisław Lem poleca”. Będzie to zbiór utworów science-fiction, które zostaną opublikowane w bibliotece Wolne Lektury, dzięki wsparciu Fundacji PFR.

Bardzo się cieszymy, że w ramach „Roku Lema w CDT” powstaje tak oryginalny i wartościowy projekt. Kluczowe dla nas jest to, że utwory będą ogólnodostępne. Dodatkowym ogromnym atutem tego przedsięwzięcia jest jego trwałość. Czytelnicy i pasjonaci science-fiction będą mogli korzystać ze zgromadzonych utworów nawet po zakończeniu trwającego obecnie Roku Lema.

– mówi Sebastian Mackiewicz, koordynator projektu

Kolekcja „Stanisław Lem poleca” to wybór tekstów, które były dla pisarza ważne i które polecał młodym czytelnikom, a które są polskiemu odbiorcy całkowicie nieznane bądź też zapomniane z powodu archaicznych tłumaczeń i niewielkiej dostępności tekstów. W ramach realizacji Projektu zostanie wykonane tłumaczenie i wydanie jednej książki, publikacja 18 ebooków, organizacja dwóch eventów online, wydanie 18 audiobooków.

Wszystkie e-booki oraz audiobooki zostaną zamieszczone na stronie biblioteki Wolne Lektury. Dodatkowo audiobooki zostaną również udostępnione na kanale Wolnych Lektur w serwisie YouTube. Książki będą udostępnione na wolnej licencji, co oznacza, że każda zainteresowana osoba może z tych dzieł swobodnie korzystać.

Fundacja PFR wspiera edukację cyfrową w ramach projektu SPEecjalna sieć współpracy nauczycieli
Rusza Program grantowy Fundacji PFR „Wakacyjna AktywAKCJA”. Do zdobycia wsparcie finansowe na organizację wypoczynku dla dzieci

Fundacja PFR podsumowuje dwie edycje projektu #SamoDZIELNI

19 lipca 2021