debata

Zapraszamy na debatę CDTalks „Jak uczyć o cyberbezpieczeństwie?”

CDTalks_panelisci_FPFR_aktualność_20221215

Zapraszamy wszystkich zainteresowanych cyberbezpieczeństwem i edukacją na kolejne wydarzenie online z naszego cyklu CDTalks, czyli debaty o edukacji. W trakcie spotkania, transmitowanego na żywo z przestrzeni Centralnego Domu Technologii, wspólnie ze zgromadzonymi ekspertami – przedstawicielami świata nauki, biznesu oraz technologii – będziemy rozmawiać o cyberbezpieczeństwie i o tym, jak uczyć młode pokolenia bezpiecznego poruszania się w Internecie.

Rozmowa odbędzie się we czwartek, 15 grudnia o godzinie 15:00 i będzie transmitowana na kanale YouTube CDT

Do udziału w dyskusji zarosiliśmy: Annę Gwozdowską – redaktorkę portalu FakeHunter (PAP), Michała Krawczyka – analityka Instytutu Kościuszki, Aldonę Rumińską-Szalską – nauczycielkę i zwyciężczynię 3. edycji naszego konkursu „Edukacja Jutra”, Annę Rywczyńską – kierowniczkę Zespołu Edukacji Cyfrowej w NASK oraz Tomasza Szporlendowskiego – prawnika i starszego specjalistę ds. współpracy z organami ścigania w Allegro. Debatę poprowadzi redaktorka naczelna CyberDefence24.pl Nikola Bochyńska.

Debata „Bezpieczne zachowanie w sieci – jak uczyć o cyberbezpieczeństwie?” jest organizowana w ramach ogólnopolskiego programu rozwoju kompetencji uczniów i nauczycieli „Cyberbezpieczni”. Od miesiąca, wspólnie z zespołem edukacyjnym Centralnego Domu Technologii promujemy wiedzę i bezpieczne zachowania w Internecie, prowadząc warsztaty stacjonarne w całej Polsce i online dla młodzieży szkolnej oraz nauczycieli i pedagogów. Projekt jest finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach ogólnopolskiego programu rozwoju kompetencji uczniów i nauczycieli „Cyberbezpieczni”.

Eksperci poruszą temat manipulacji informacyjnej w sieci, ochrony danych i haseł, a także tego, jak wystrzegać się przestępców internetowych. Przede wszystkim spróbują znaleźć najlepszy sposób na naukę o cyberbezpieczeństwie, aby móc skutecznie uchronić dzieci i młodzież przed czyhającymi zagrożeniami.

Zapraszamy!

Jak uczyć o bezpieczeństwie w sieci – wnioski z debaty CDTalks
Cyberbezpieczni, czyli ile młodzi wiedzą o internetowych zagrożeniach – podsumowanie II. edycji Projektu