Cyberbezpieczni – podsumowujemy projekt edukacyjny dla uczniów i nauczycieli

Cyberbezpieczni – podsumowujemy projekt edukacyjny dla uczniów i nauczycieli

Przez prawie dwa miesiące uczniowie i nauczyciele z całej Polski brali udział w warsztatach i innych działaniach edukacyjnych prowadzonych w ramach projektu „Cyberbezpieczni”,realizowanego przez zespół edukacyjny Centralnego Domu Technologii i naszą Fundację. Projekt miał na celu promowanie wiedzy z zakresu bezpieczeństwa w sieci. W efekcie działań edukacyjnych ponad 10 tysięcy osób miało szansę dowiedzieć się, jak być bezpiecznym w sieci i jak rozpoznawać nieprawdziwe treści.

Ogólnopolski program „Cyberbezpieczni” składał się z kilku komponentów - warsztatów dla uczniów i nauczycieli prowadzonych online i stacjonarnie, konkursu na scenariusz lekcji „Edukacja Jutra” oraz szerokich działań edukacyjnych takich, jak chociażby debata CDTalks „Jak uczyć cyberbezpieczeństwa?”, w której wzięli udział przedstawiciele środowiska nauczycielskiego, agencji informacyjnej oraz instytucji wspierającej walkę z fałszywymi informacjami, a także ekspert z zakresu współpracy z organami ścigania.

Podczas bezpłatnych kilkugodzinnych szkoleń, których przeprowadzono prawie 70 dla ponad 1500 uczestników, była mowa o tym, jak unikać oszustw w Internecie, walczyć z dezinformacją i żyć w świecie mediów społecznych, żeby nie było to szkodliwe, a wspomagało procesy społeczne. Zajęcia miały charakter warsztatowy, dzięki czemu wszyscy mogli na realnych przykładach poznać istotę cyberbezpieczeństwa i dowiedzieć się, dlaczego jest to tak ważny i aktualny temat.

Materiały edukacyjne stworzone w ramach projektu zostaną udostępnione bezpłatnie na kanałach YouTube CDT oraz na stronie www.cdt.pl. Ze względu na ogromne zainteresowanie zajęciami zespół edukacyjny CDT będzie kontynuował działania dotyczące cyberbezpieczeństwa w kolejnym roku i nadal promował wiedzę w tym obszarze!

Projekt jest finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach ogólnopolskiego programu rozwoju kompetencji uczniów i nauczycieli „Cyberbezpieczni”.

Zbiór najlepszych scenariuszy lekcji o cyberbezpieczeństwie już dostępny!
Jak uczyć o bezpieczeństwie w sieci – wnioski z debaty CDTalks