Agata Roczniak ambasadorką „Akademii Rozwoju"

Zdjęcie Agaty Roczniak, Ambasadorki Programu Akademia Rozwoju.

Rozwój przez działanie – takie hasło towarzyszy uczestniczkom „Akademii Rozwoju”. Niewątpliwie mogłoby ono być dewizą także Agaty Roczniak, inspiratorki oraz Prezeski Fundacji Diversum, która właśnie została ambasadorką naszego Programu. Na co dzień Agata zajmuje się edukacją w zakresie różnorodności oraz motywowaniem. Na swoich portalach społecznościowych gromadzi tysiące obserwatorów, którzy doceniają jej zaangażowanie i profesjonalizm, a dzięki jej inspiracji zaczynają zmieniać postrzeganie siebie i swojego otoczenia.

Agata Roczniak to pierwsza modelka w Polsce poruszająca się na wózku inwalidzkim oraz jedna z pierwszych Polek, chorująca na rdzeniowy zanik mięśni (SMA), która urodziła dziecko i która otwarcie o tym mówi. Celem działań inspiratorki jest zmiana postrzegania osób z niepełnosprawnością, zamazywanie podziałów i przełamywanie stereotypów. W swoich przekazach wprost informuje o tym kim jest i jakie są jej cele, kładzie nacisk na wspieranie osób z niepełnosprawnością, ale też motywuje je do działania i do realizacji swoich planów, marzeń i celów. W jej misję wpisują się również liczne warsztaty edukacyjne dla dzieci i młodzieży.

Moją misją życiową jest edukowanie, wspieranie i inspirowanie. Te działania są potrzebne każdej grupie społecznej, a jedną z najbliższych dla mnie są Kobiety. Chcę, aby mogły w pełni zaangażować się w życiu zawodowym, czy społecznym. Program Akademia Rozwoju otwiera możliwości dla wielu kobiet, niezależnie od ich statusu, wieku czy miejsca zamieszkania, by znalazły swoją drogę, by miały przestrzeń do odkrywania siebie i swojego potencjału. Mieszkam w małej miejscowości i widzę, że tutaj "wybić" się jest znacznie trudniej. Reprezentuję również Kobiety z niepełnosprawnością, wspieram je szczególnie w procesie rozwoju osobistego, w budowaniu pozytywnego wizerunku, w automotywacji. Pragnę wzmacniać Kobiety i wskazywać im profesjonalną pomoc, dlatego bycie Ambasadorką tej inicjatywy spełnia moją wewnętrzną potrzebę

– mówi Agata Roczniak, Ambasadorka Programu

Uczestniczki „Akademii Rozwoju” mogły poznać Agatę podczas panelu eksperckiego „Aktywność i rozwój kobiet jako wyzwanie i szansa”, którym zainaugurowaliśmy Program. Ogromnie cieszymy się, że razem z Agatą będziemy mogli pokazywać obecnym i przyszłym uczestniczkom Programu, że plany i marzenia dotyczące rozwoju zawodowego i społecznego można realizować w każdej sytuacji. Będziemy też zachęcać do zwiększania swojej wiedzy i kompetencji, które mogą mieć znaczenie przy tworzeniu własnych projektów właśnie dzięki Akademii Rozwoju. Agata weźmie także udział w spotkaniach z uczestniczkami Programu i opowie im, jak słabości przekuć w swoje mocne strony i korzystać z nowych technologii, w tym między innymi mediów społecznościowych, aby promować swoje osiągnięcia i talenty.

Fundacja PFR prowadzi zbiórki na rzecz Ukrainy
Fundacja PFR wspiera nowy Projekt Mamo Pracuj w IT