Nowy społeczny wymiar wirtualnej rzeczywistości

Nowy społeczny wymiar wirtualnej rzeczywistości

Pomoc dzieciom, edukacja seniorów, wolontariat pracowniczy i nowe technologie to wszystko udało nam się połączyć w jeden projekt, który Fundacja PFR realizowała wspierając działania przygotowane wspólnie z Fundacją „Znajdź Pomoc” oraz Fundacją Virtual Dream.

Nowe technologie dają możliwości rozwoju w wielu dziedzinach – zarówno w biznesie, jak i edukacji. Dzięki projektowi „Technologią w raka” udało nam się pokazać, że mogą one również bardzo dobrze służyć jako narzędzia do wspierania leczenia małych pacjentów przebywających na oddziałach onkologicznych, a także być nowym doświadczeniem dla osób starszych, które nigdy z nich nie korzystały.

Projekt Fundacji był skierowany do dwóch grup odbiorców – dzieci przebywających na oddziale onkologicznym oraz seniorów, dla których przygotowaliśmy specjalne warsztaty z VR. Kluczem do  realizacji tego niezwykłego projektu był udział wolontariuszy Polskiego Funduszu Rozwoju, którzy chętnie dzielili się swoją pozytywną energią z dziećmi przebywającymi w Instytucie Matki i Dziecka w Warszawie, a także poświęcali swój czas, aby pokazać świat wirtualnej rzeczywistości seniorom.

Pierwszym etapem projektu były szkolenia w Centralnym Domu Technologii z obsługi urządzeń do wirtualnej rzeczywistości (gogli VR), a także warsztaty z psychologami. Miały one na celu przygotowanie wolontariuszy do wizyt na onkologii i kontaktu z małymi pacjentami oraz ich rodzicami. Następnie wspólnie raz w tygodniu udawaliśmy się do Instytutu, aby tam razem z dziećmi leczącymi się w tej placówce odkrywać niesamowity świat VR.

Uczestnikami zajęć dla seniorów byli mieszkańcy Warszawy po 60-tym roku życia – najstarszy uczestnik miał 96 lat! W zajęciach uczestniczyły osoby z niemal wszystkich dzielnic Warszawy. Zajęcia dla seniorów odbywały się w Centralnym Domu Technologii raz na dwa tygodnie, w każdym warsztacie uczestniczyło 15 seniorów.

Projekt „Technologią w raka” był wyjątkowy pod wieloma względami. Przede wszystkim pokazał nam
i  wolontariuszom jak wiele zastosowań może mieć wirtualna rzeczywistość. Drugi, ważniejszy aspekt, czyli radość małych pacjentów, a także satysfakcja seniorów z odkrywania czegoś kompletnie nowego, pokazały nam społeczny wymiar technologii, zgodny z misją naszej Fundacji.

– mówi Magdalena Grzankowska, Członek Zarządu Fundacji PFR.

W związku z wybuchem epidemii na początku marca 2020 roku, Zarządy Fundacji „Znajdź Pomoc” oraz Fundacji PFR wspólnie podjęły decyzję o odroczeniu spotkań, a następnie, gdy jasne było, iż wizyty na onkologii oraz zajęcia stacjonarne dla seniorów nie mogą być kontynuowane, zdecydowano o zakończeniu projektu i przekierowaniu niewykorzystanych środków finansowych na cel walki ze skutkami pandemii. Środki te wykorzystano na dofinansowanie projektu „Znajdź pomoc – w domu. Telefon Zaufania dla osób dotkniętych skutkami pandemii Covid-19”.

Wciąż mamy jednak nadzieję, że uda nam się przygotować kolejną edycję tego projektu i pokazywać społeczny aspekt technologii.

Konkurs PUM: Przestrzeń Użytkowników i Mieszkańców zakończony – znamy zwycięski projekt
Wirtualne Targi Pracy IT ONLINE – Fundacja PFR wspiera uczestników rynku pracy

Fundacja PFR podsumowuje dwie edycje projektu #SamoDZIELNI

19 lipca 2021