Konkurs PUM: Przestrzeń Użytkowników i Mieszkańców zakończony – znamy zwycięski projekt

Analiza relacji człowiek-przestrzeń powoli wychodzi poza standardowe ramy myślenia o niej jako o powierzchni stricte biznesowej lub mieszkalnej. Wiele osób mogło się o tym przekonać lub nadal się przekonuje z powodu pandemii koronawirusa. Jednak tematyka wielości funkcji miejsca, w którym żyjemy pojawiła się już wcześniej – dostrzegli ją między innymi organizatorzy Konkursu PUM: Przestrzeń Użytkowników i Mieszkańców. Postanowili oni zwrócić się do młodych badaczy i docenić ich pracę naukową wokół szeroko rozumianej problematyki mieszkalnictwa. Aby podkreślić interdyscyplinarność tego obszaru, organizatorzy, czyli PFR Nieruchomości we współpracy z Fundacją PFR i Wydawnictwem Fundacji Bęc Zmiana postanowili, że Konkurs będzie skierowany do absolwentów zarówno kierunków technicznych i humanistycznych, jak i artystycznych!

Badaczki i badaczy poproszono o nadesłanie prac, w których padają pytania o to jak zmierzyć jakość architektoniczną, urbanistyczną i społeczną osiedla? Jakie inne kryteria decydują o tym, że w danym miejscu po prostu dobrze się mieszka? Jak zagwarantować zrównoważony rozwój osiedli i budynków, a wraz z nim – całych społeczności?

Kapituła Konkursu składała się z zespołu naukowczyń i naukowców zajmujących się między innymi architekturą, urbanistyką, socjologią, studiami miejskimi, ekonomią, antropologią kulturową. W jury zasiadali architekt Zbigniew Maćkow, prof. Marek Bryx, dr Waldemar Siemiński, prezeska Fundacji Bęc Zmiana Bogna Świątkowska, dr inż. arch. Karolina Tulkowska-Słyk, dr hab. Agata Twardoch, doradczyni zarządu PFRN Joanna Erbel, prezes zarządu PFRN Mirosław Barszcz. Na konkurs wpłynęło ponad 60 prac! W czasie obrad Kapituła kierowała się takimi kryteriami jak poruszenie aktualnej, ważnej problematyki, adekwatnej do tematyki konkursu, jakość merytoryczną i teoretyczną, praktyczna użyteczność pracy i charakter edukacyjny, nowatorski i twórczy charakter pracy.

Pierwszą nagrodę w Konkursie przyznano Aleksandrze Gordowy za pracę „Dom jako przestrzeń produktywna i nieproduktywna. Przypadek Łódzki”.

W uzasadnieniu werdyktu jury wskazano następujące walory tej pracy:

"Wychodząca poza stereotyp brawurowa analiza funkcji mieszkania przez pryzmat istotnej – choć rzadko branej pod uwagę w opracowaniach tematu – nudy jako elementu koniecznego dladobrostanu człowieka.

Autorka nie tylko przeprowadza rozważania teoretyczne, przywołując filozofów i badaczy ludzkich zachowań, ale stosuje swoje wnioski w praktyce proponując ich zastosowanie w jednej złódzkich kamienic."

Zwyciężczyni otrzymała nagrodę pieniężną, a jej praca została opublikowana w formie książki. Publikację w pełni sfinansowali Organizatorzy Konkursu. Gala finałowa i wręczenie nagród odbyły się w Centralnym Domu Technologii.

Fundacja PFR angażuje się w projekty kulturalne i artystyczne
Nowy społeczny wymiar wirtualnej rzeczywistości

Fundacja PFR podsumowuje dwie edycje projektu #SamoDZIELNI

19 lipca 2021